IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Христосков: Има сериозно изкривяване на пенсионната система

Въведените нови формули за индексация на пенсиите засилват конфликтите, смята експертът

21:08 | 18.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Налице е сериозно изкривяване на пенсионната система. Така експертът Йордан Христосков коментира факта, че 40% от българските пенсионери ще получават по-висока пенсия от началото на октомври.

От 1 октомври минималната пенсия става 200 лв., което ще обхване 824 хиляди пенсионери. 724 хиляди от тях ще получават по-висока водеща пенсия, а пенсията за общо заболяване при 90% инвалидност става 230 лв. Така че средното увеличение, което ще получат хората в размера на изплащаната пенсия, е с около 16,67 лв.

С 14 лв. повече ще получат пенсионерите с пенсии от 350 лв. от 1 юли догодина. Индексирането е по швейцарското правило, отчитащо ръста на средния осигурителен доходи на инфлацията. Така индексирането на всички пенсии от 2018 г. ще е с 3,8%, или с 13-14 лв. 

По думите на Христосков деформациите в системата се засилват от опитите за реформи на парче.

Въведените нови формули за индексация на пенсиите засилват конфликтите между нови и стари пенсионери, държавни служители и служители на сектор "Сигурност", млади и възрастни работници, посочи Христосков пред БНР.

По думите му „всичките реформи, измислени във втория стълб“ са нарушаване на фундаментални принципи - когато средства от индивидуални капиталови сметки се прехвърлят в обществения солидарен пенсионен фонд, когато се създават възможности за влизане и излизане в системата по изключително сложни схеми. (Преди две години бе взето решение осигурените да могат да прехвърлят вноските си от частните пенсионни фондове в НОИ и обратно, бел. ред.)

За Христосков причините за тези реформи на парче са чисто фискални и политически - да се вземат едни пари, да се запушат дупки в бюджета.

Самият социален министър Бисер Петков е на мнение, че след 2040 г. ще има криза с пенсиите, ако системата не се реформира. Актюерсикте разчети сочат, че до 2040 г. пенсионната система ще е стабилна, след това ще е нужна реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 24 rate down comment 1
v_tin
преди 6 години
100 евро??????????????????????????? че за къде по напред? Както казва саакашвили трябва да има обесени. Нали нивото на физическо оцеляване беше около 300лв, как е възможно пенсия 200лв. Наистина трябва да има ебани и обесени публично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още