IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Итар-Тасс: България може да строи газотурбинна централа вместо АЕЦ Белене

Единственият проект, поддържан на 100 процента и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", посочва български източник на руската агенция

15:26 | 27.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Итар-Тасс: България може да строи газотурбинна централа вместо АЕЦ Белене

България все пак се отказва да строи АЕЦ Белене само с Русия, без трети инвеститор в проекта и същевременно планира да изгради на нейно място газотурбинна електроцентрала, работеща с природен газ от "Южен поток". Това съобщава ИТАР-ТАСС, цитирайки източник от българските бизнес среди, предаде БТА.

Както беше съобщено вчера, премиерите на двете страни - Владимир Путин и Бойко Борисов - са обсъдили "в телефонен разговор икономическите и политическите отношения между страните“ и най-вече съдбата на АЕЦ "Белене" с руско участие, припомня ИТАР-ТАСС.

Според данни на неназования източник на ИТАР-ТАСС, при обсъждането на съдбата на руско-българските енергийни проекти единственият проект, поддържан на 100 процента и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", чиято подготовка ще се извършва приоритетно.

Като алтернативен вариант е започнало обсъждане на перспективите да се пренесе цялото подготвено за "Белене" сложно технологично оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където, според обсъжданите варианти, може да се построи седми блок.

Тази идея обаче предизвиква определен скептицизъм сред българските бизнес среди, тъй като оборудването за АЕЦ "Белене", пренесено на площадката на АЕЦ "Козлодуй", ще наложи изготвянето на напълно нови проектни разработки и решаването на твърде сложни технологически задачи, чийто обем в момента трудно може да се определи, коментира Итар-Тасс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Оптимисти сте.. само че това бъдеще, което чертаете няма да го позволят монополите, корпорациите и лобитата им. Виждаме как безплатната, възобновяема енергия в момента ни вдига потребителските сметки на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 12 години
Бъдещето е в нанотехнологиите и новите горивни клетки. Ще се прави ток почти от всичко, което е на течна фаза само с промяна на някои съставки в горивната клетка. Квартална централа за 100 домакинства е голяма колкото 8-10 хладилника. Перките и фотоволтаиците са все още доста скъпи.Газотурбинна централа даваща мощност от 1 гигават електричество е 800 милиона долара, атомен реактор - 2 милиарда долара. Не пропускайте и момента че Русия ни извива ръцете за много други неща, когато стане въпрос за покупка на ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй а след това следват едни допълнителни разходи по складирането на отработеното гориво и търсене на купувач за него (за евентуалното му рециклиране или дългосрочно погребване някъде). Тези разходи касаещи отработеното ядрено гориво би трябвало да се калкулират в цената на ядрената енергия когато се спори кое е по-евтино и кое не е. Големите страни и бивши колонизатори могат да си позволят да имат хранилища за отработено ядрено гориво а ние не можем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 12 години
Поредната глупост! Газови турбини... а като свърши газа, всички вкупом ще им надуваме врътките може би? Бъдещето е в инвестиране във ветрогенератори! Малки семейни 10,20,30 кВт! Споделена енергия със всички по света, че дори и безплатна!!!!! Технологията напредна достатъчно и могат да се изработят не много скъпи. Така и монополистите ще се тушират а и света ще стане по-хубаво място за живеене. Без топлофикации, Булгаргазове,Ерепета и темподобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още