IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: България може да се възползва от всички предимства на инвестиционния план

Българското участие ще бъде осигурено чрез съфинансиране на проекти, одобрени от ББР

15:53 | 30.06.15 г. 3
Юнкер: България може да се възползва от всички предимства на инвестиционния план

България може да се възползва от всички предимства на инвестиционния план. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в Брюксел след срещата си с 30 кметове от ГЕРБ, цитиран от БТА.

Днес официално бе обявено, че България ще участва със 100 милиона евро в проекти, подкрепени от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) (т. нар. план "Юнкер“).

Миналата седмица пред парламентарната бюджетна комисия финансовият министър Владислав Горанов обяви, че България ще подкрепи със 100 млн. евро проекти, одобрени за финансиране по плана „Юнкер“ чрез Българската банка за развитие (ББР).

„Научих новината за заявката на България за участие в европейския инвестиционен фонд с голяма радост, много е важно за България и за Европа“, каза днес Юнкер.

„Това означава, че България възприема сериозно задачите си по отношение на ЕС. Много съм доволен, сега България може да се възползва от всички предимства на инвестиционния план. Благодаря, Бойко, благодаря, България“, произнесе Юнкер на български език.

"Посланието ми към българските кметове е, че ЕК иска да си сътрудничи с тях възможно най-тясно. Кметовете са най-близо до хората, те са запознати с действителността на място. Обсъдихме какво се случва в действителността. Правителството също е близо до хората в България, но кметовете са по-близо", обобщи той.

Българското участие ще бъде осигурено чрез съфинансиране на проекти, одобрени от Българската банка за развитие.

България е осмата държава в ЕС, която е съобщила какъв ще бъде нейният принос към фонда, още преди той да е започнал работа.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
ivancholak
преди 8 години
Ами вече не става с далаверата с Гърция и ето местим се по насевер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
wenci
преди 8 години
Мн прах в очите. "Голяма" полза за България няма що.А някоя друга санкция, ограничение или съд няма ли да ни наложат?!Или по-вече *** и бежанци да внесем.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Точно така Юнкер! Дайде ги на Пеевски, после се чудете ама в Гърция що така било.- Е затва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още