IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивелина Василева и Лиляна Павлова подписаха споразумение за водната реформа

Целта е да бъдат осигурени средства за регионалните предпроектни проучвания

13:33 | 03.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Предварително споразумение за ускоряване на инвестициите във ВиК сектора подписаха регионалният министър Лиляна Павлова и екоминистърът Ивелина Василева в Министерския съвет. Павлова уточни, че със споразумението МРРБ ще получи 38,5 млн. лева от ОП "Околна среда“ 2014-2020 г. за разработване на регионални предпроектни проучвания. Одобрението на оперативната програма от Брюксел се очаква до дни.

28-те области в България са приравнени на 28 водни територии, за всяка от които ще има асоциация по ВиК, която се управлява от областния управител. Всяка асоциация трябва да избере един оператор за тази територия, който ще бъде бенефициент по новата ОП „Околна среда“. За да кандидатства по нея, той трябва да има регионално прединвестиционно проучване, обясни регионалният министър.

Припомняме, че Еврокомисията постави условия пред България, за да тръгне програмата: окрупняването на сектора по области, ВиК дружествата да движат проектите и да бъдат направени прединвестиционни проучвания, които да спрат инвестициите „на парче“. Скоро стана ясно, че от 28-те водни територии 16 са изпълнили всички изисквания и могат да подготвят прединвестиционните проучвания. Тъй като реформата не е приключила, Брюксел разреши на България да започне работата по няколко „ранни“ водни проекта за около 300 млн. лв., за да не прекъсва инвестиционният процес.

Днес на събитието министрите припомниха, че целият бюджет на оперативната програма е 3,5 млрд. лева, от които над 2,3 млрд. лева са предназначени за инвестиции във ВиК сектора.

Реформата във ВиК сектора е процес, който е необратим, подчерта Ивелина Василева и допълни, че инвестициите ще доведат до ефективност.

Лиляна Павлова обясни, че по ОП „Регионално развитие“ за стария период процентът усвоени средства е над 85 на сто. Най-рисковите проекти са сведени до около 30. В петък Комитетът за наблюдение ще даде мандат всички общини, които имат готови резервни проекти, да започнат да ги реализират. По думите на Павлова това ще гарантира, че ако някой от рисковите проекти не се случи или остане за изпълнение през следващата година, няма да има загуба на средства по програмата.

Ивелина Василева изрази увереност, че по ОП „Околна среда“ усвоените средства ще надминат 90%. Реалното разплащане към бенефициентите с днешна дата надминава 83% от бюджета на програмата, съобщи екоминистърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още