IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изслушват кандидатите за новия енергиен регулатор

Процедурата за избор на членове на КЕВР е само привидно прозрачна, смята експерт

09:30 | 31.03.15 г.
Изслушват кандидатите за новия енергиен регулатор

Кандидатите за членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще представят днес своето виждане за развитието на енергийния и водния сектор пред членовете на комисията по енергетика в Народното събрание.

Процедурата е предвидена с промените в Закона за енергетиката и целта е по-голяма прозрачност при избора на членовете на енергийния регулатор. Номинираните ще трябва да отговарят и на въпроси, поставени от депутатите. 

Тази прозрачност на избора обаче е само привидна, смята енергийният експерт Славчо Нейков. Пред БНР той коментира, че на първо място депутатите са си запазили правото само парламентарно представени партии да могат да номинират членове на регулатора.

Парламентът е нарушил и правилата – имената на 20-те кандидати са били обявени на 25 март, но без допълнителни данни за тях. Тази информация се е появила два дни по-късно – в края на работния ден, в петък. В събота пък е изтекъл срокът за задаване на въпроси към експертите, поясни още Нейков.

Експертът е притеснен и от факта, че има само една номинация за председател на КЕВР – Иван Иванов, издигнат от Реформаторския блок. „Това, което стана, напомня на предварителни договорености, а такъв тип предварителни договорености, специално за КЕВР, са доста опасни”, каза още Нейков.

Според него не е решен и въпросът с финансовата независимост на КЕВР. Комисията не получава средства от държавния бюджет, а е донор на бюджета. Регулаторът събира такси от лицензите, които се внасят в централния бюджет, а след това само част от тези средства се връщат в бюджета на КЕВР.

„При цялото това движение на пари, финансовата независимост на Комисията изглежда доста абстрактна”, посочи още експертът.

За Нейков няма причина да бъде сменен сегашният председател Светла Тодорова, защото тя има реален поглед върху цялата енергетика от години. Той припомни още, че ако бъде избран от парламента, Иван Иванов ще бъде десетият председател на регулатор в последните четири години. В същото време мандатът на председателя е пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още