IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иззеха два тона бракониерска риба преди Никулден

Агенцията по храните засилва проверките на заведенията преди наближаващите празници

16:47 | 03.12.12 г.
<p>
	<em>Инспектори от ИАРА и БАБХ провериха рибата на Женския пазар в София</em>. Снимка: ИАРА</p>

Инспектори от ИАРА и БАБХ провериха рибата на Женския пазар в София. Снимка: ИАРА

През последните дни агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) е извършила над 900 проверки на водоеми и обекти за търговия с риба, съобщиха от агенцията. Иззети са близо 2 тона риба и са съставени 71 акта за незаконен стопански риболов и нерегламентирана продажба и транспорт на риба.

Проверка беше извършена и на един от най-големите пазари в София – Женския пазар.Представителите на ИАРА не откриха нарушения. За сметка на това обаче инспекторите на областната дирекция на Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) са съставили два акта на търговците. Единият е във връзка с неправилно съхранение на рибата, а вторият – заради изтеклата здравна книжка на продавача в обекта.

Паралелно от агенцията по храните извършват засилени проверки на заведения за обществено хранене и обекти за търговия с храни.

Издадени са 89 предписания и 22 акта за установяване на административно нарушение, допълват от агенцията.
Бракувани са 800 килограма риба с неясна маркировка и нарушена цялост на опаковката. Общо бракуваното количество храни при проверката е малко над 1 тон.

Най-честите нарушения, констатирани при проверките, са свързани с неспазване на температурния режим на съхранение, предлагане на продукти с изтекъл срок на годност или без идентификационна маркировка, както и пропуски в документи на храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още