IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се изплащат болничните през 2012 г.?

Предстоят дискусии между социалните партньори, но най-вероятно везните ще натежат в полза на статуквото

14:26 | 07.11.11 г.
Как ще се изплащат болничните през 2012 г.?

Преди дни Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) прие режимът за изплащане на обезщетенията за временна неработоспособонст, който важи тази година, да се запази и през следващата.

Дискусия по въпроса обаче възниква, тъй като миналата година правителството въведе нов начин за изплащане на болничните, но само като антикризисна мярка. Тогава управляващите приеха първите три дни от болничните да бъдат за сметка на работодателите, като работодателят е длъжен да поеме 70% от обезщетението през първите три дни от боледуването.

Очакванията на бизнеса бяха, че тази антикризисна мярка ще отпадне от 2012 г. Но при обсъждането на проекта за бюджет стана ясно, че мярката се запазва. В началото на другата седмица, след нови обсъждания между социалните партньоари, ще се реши окончателно дали режимът остава в сила.

Оказва се, че в средите на бизнеса също са разединени в позицията си по въпроса. 

Някои работодателски организации твърдят, че миналата година са приели този метод като временна антикризисна мярка, само за 2011 г. В тази връзка от Българската стопанска камара (БСК) настояват за връщане на стария режим на изплащане на болничните, при който работодателят плащаше изцяло само първия ден, а останалите дни бяха за сметка на НОИ. Камарата предложи като компромис, ако не се възприеме идеята за пълно отпадане на мярката, да се върне старият режим поне за трудоустроените лица.

Друга работодателска организация обаче заема точно противоположната позиция. Според Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) е по-добре да остане настоящият режим за изплащане на болнични, отколкото да се увеличат осигуровките.

През настоящата година управляващите няколко пъти правиха промени по отношение на обезщетението за временна неработоспособност. От 1 юли към болничните се попълват нови декларации, които са грижа на работодателя и на самоосигуряващите се и трябва да се подават в Националния осигурителен институт. В тази декларация се вписва уникалния идентификационен номер на лекаря, а не само кода на здравното заведение, както сега.

Целта беше да се затегне контролът по издаването на болничните листове, след като НОИ обяви, че от началото на годината институтът е предал на икономическа полиция близо 300 фирми заради измами с болнични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още