IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Ключът срещу демографската криза е ръст на икономиката и производителността

Докато не се създадат условия за облекчаване гледането на дете, няма как да има видими резултати за демографската ситуация

15:57 | 02.08.15 г. 19
Калфин: Ключът срещу демографската криза е ръст на икономиката и производителността

Ключът за справяне с демографската криза в България е свързан с икономиката и с производителността, а не само с броя на населението и с конкретни мерки на правителството. Това каза за пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Бедността не трябва да се увеличава. Страните с добра демографска характеристика са страните, които осигуряват на един работещ висок процент на БВП. Това е решението”, коментира социалният министър във връзка с доклада на ООН, според който през 2050 година у нас ще живеят около 5 млн. българи.

До 31 ноември правителството трябва да изработи краткосрочни и дългосрочни мерки в рамките на стратегията по демографска политика, които да зададат посоката за решаването на демографската криза в страната. Това решеха единодушно депутатите по време на дебат за демографската политика в Народното събрание преди дни.

Вицепремиерът обобщи и предложенията си – демографската тема да стане парламентарна тема, да има годишни доклади по всяка една от мерките, които са извършени, и всеки законопроект да минава през проверка как се отразява на демографските процеси.

Сред мерките, които трябва да окажат влияние върху пазара на труда в краткосрочен план, са гъвкавото работно време, еднодневните договори, ваучерна система за гледане на деца и възрастни, възможност за дистанционна работа.

Връзката между лошите условия на живот в много държави са правопропорционални на раждаемостта, каза още той. И обясни, че в много бедни държави раждаемостта е голяма, но това не означава, че качеството на живот е добро. За Калфин смисълът на демографската политика е именно в посока подобряване на качеството на живота.

Той беше категоричен, че докато не се създадат условията и услугите за облекчаване на гледането на дете от едно семейство, няма как да има видими резултати по отношение на справянето с демографската криза.

Относно приетата окончателно пенсионна реформа Ивайло Калфин заяви, че може да очакваме положителни резултати, но след време.

„Промените в пенсионната система, които сега правим, ще дават ефект постепенно, така че нетърпението, че още утре ще се промени нещо е реално, но няма как да се случи. Важното е, че сме заложили елементи, които ще доведат и до увеличаване на пенсиите, и до повече финансова стабилност на системата”, посочи министърът.

Дава се право на избор хората да прехвърлят средствата си за втора пенсия в резерва на НОИ, като могат да ги извадят от там и да ги върнат в пенсионен фонд, поясни още Калфин. Той подчерта, че за времето, в което средствата са в НОИ, няма да има доходност.

Вицепремиерът подчерта, че за него честото прехвърляне няма смисъл. Очаквам фондовте да бъдат много по-активни и да убеждават хората в смисъла от това да си държат парите в капиталовата схема, посочи вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
п.п. Само ще добавя - вижте как се движи демографския прираст в урбанизираните държави, извадете емигрантите годишно и ще получите същото като при нас. Просто ние нямаме прииждащ поток имигранти, които да компенсират ниската раждаемост. За промяната на културата, манталитета и генофонда чрез имиграцията няма да отварям тема, защото е достатъчно болезнена тази промяна от високата раждаемост в крайните квартали и селата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Урбанизацията е основния проблем. В селата, крайните квартали, малките градчета ,има пространство и натирените там "малцинства" се размножават макар и в нищета. В същото време в основните квартали на големите градове, да имаш дете е тежест - къде ще играе, как ще го запишеш в ясла, градина, училище.. кой ще го гледа, когато всички са на работа.. високите блокове, шумът, трафикът, изискванията ... Все неща, част от урбанизацията, които пряко или косвено влияят на решението да има или не деца, и колко да бъдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
От министър с едно дете не ща да слушам стратегии по демографията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Мани,мани.....че и циганорите започнаха да бягат от България.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Айде и тоя ! Коки номер две ! Бе кво ви става бе ? Ако не живеете в България и само си чешете езиците друг въпрос. Не се правете на луди , щот заради *** всичко що годе читаво вече избегА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
smart-ass
преди 8 години
Аз си мисля, че е по-важни са инвестициите в инфраструктура и да се открият много работни места в населените места под 25 000 души. Ако погледнем защо започна демографската криза в средата на 80те виждаме ударна урбанизация през 70те и 80те. Истина е, че многохилядния град децата се гледат по-трудно и жилищните нужди са лимитиращ фактор. А причината хората да се струпват в големия град е липсата на бъдеще и развитие там, където са израсли. Ако там те изкарват даже и 2/3 от това, за което са в по-големия град и си имат повечето удобства, то икономическата миграция ще се обезсмисли в масовата и част (типичната работническа класа). А в малкото градче и селото три и повече деца се гледат по-лесно. Другото са простотии и клопане на уста от страна на разни стратези, че и министри. Питам защо в Чехия, Унгария и Словакия след разпадането на Соца не настъпи обезлюдяване и разруха в малките населени места? и защо населението не спадна въобще. Който ги е обиколил тези държави го е видял с очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Щот никой нема топки да отреже *** официално . Един куп европедераси ше зинат че има дискриминация, нищо че и те се чудят кво да прават с другите *** бежанците дето ше им разкажат играта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
белот
преди 8 години
Почти всички правителства избягват тая тема като горещ картоф.Предпочитат да наливат пари за социални програми и да си осигурят изборен комфорт , което година след година увеличава лавинообразно проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
doba
преди 8 години
Нито дума за семейното подоходно облагане?..Императорът добре го е казал по-долу: трябва да се стимулират да правят деца хората, които плащат данъци, а не тези, които се хранят от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Когато един министър обсъжда дейността на друг, очевидно е че е настъпил мотиката и се опитва да избяга от отговорност. Говното Калфин току-що продъни пенсионната система и сега излиза с номера "Кой пръдна?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още