IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатът на ГЕРБ за президентските избори ще бъде обявен най-рано през август

Няма да е Цветан Цветанов или Ивайло Калфин, заяви премиерът Бойко Борисов

09:34 | 26.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Кандидатурата на ГЕРБ за участие в президентските избори ще бъде обявена най-рано през август, стана ясно от интервю на премиера Бойко Борисов пред Нова телевизия.

Не е време за избори сега, нито е време за кандидатури. Ще видим кога ще назначи президентът изборите и тогава ще взимаме решение, коментира той в отговор на въпрос дали кандидатурата ще бъде обявена през август или септември.

"Много неща се говорят, но Цветан Цветанов няма да е кандидатът на ГЕРБ, той не е и искал. Измишльотина е и че подкрепяме Ивайло Калфин", категоричен бе той пред Нова телевизия.

"Как си представяте с АБВ да имаме общ кандидат за президент?", попита той и настоя, че за министър и вицепремиер може да вземе всеки кадърен човек и посочи като пример Калфин от АБВ - бивш социален министър и вицепремиер, и здравния министър Петър Москов. 

Борисов обясни, че АБВ постъпва като Реформаторския блок и по-точно като ДСБ. Десните искали обща кандидатура с ГЕРБ, но те да кажат коя да е тя. Същото ставало сега и с АБВ и БСП, а това по думите му поставяло новия лидер на левицата Корнелия Нинова в неловка ситуация.

Премиерът коментира и изказването на президента Георги Първанов, който намекна, че е възможно да се кандидатира.

"Пожелавам му успех. Видя се защо АБВ излезе от властта - заради изборите. АБВ с този ход излиза напред и казва, Първанов ще е нашият кандидат-президент, но ние сме за обща лява кандидатура", допълни той.

Според него в тази ситуация БСП е принудена да издигне свой собствен кандидат.

Бойко Борисов настоя, че личните причини на Росен Плевнелиев да откаже да се бори за втори президентски мандат са били много убедителни.

Той обясни, че е разговарял с държавния глава ден преди той да обяви на брифинг, че няма да участва на вота през есента. Плевнелиев му казал "достатъчно сериозно и убедително", че има лични причини да не участва в надпреварата за "Дондуков" 2.

"Освен, че е достоен човек, той има много качества и ще продължи да работи успешно след мандата си", каза Борисов. Той подчерта, че много  цени факта, че двамата остават приятели в живота и ще продължат да работят заедно.

Четете още политически новини в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Ясно ясно. Почне ли така да се офлянква, значи той ще е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още