IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кашъмов: В Европа има съдебен контрол върху решенията за инфраструктурни обекти

Юристът от Фондация "Програма достъп до информация“ е категорично против промените в Закона за околната среда

09:59 | 07.09.17 г.
<p>
	Снимка: АПИ</p>

Снимка: АПИ

В европейските държави действа съдебен контрол върху решенията, свързани с големи инфраструктурни обекти. Това каза пред БНР Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Фондация "Програма достъп до информация“.

Повод е днешното заседание на парламентарната комисия по околна среда, която ще обсъди ветото на президента върху промени в Закона за опазване на околната среда и водите. Промените предвиждаха премахване на втората съдебна инстанция при обжалване на екооценки за обекти с национално значение.

„Естествено, че в една съдебна система трябва да има съдебен контрол, за да се гарантират правата на гражданите и на фирмите“, коментира Александър Кашъмов.

„Такава тенденция към премахване на съдебния контрол и на втората инстанция за големи проекти в Европа няма, не е имало и никога няма да има. В нашето писмо до президента сме изложили в 12 точки сериозни съображения, според които твърдим, че промените противоречат и на Конституцията, защото това, което те правят, е да дадат на изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет правомощието сама да си определя списъка с такива обекти“, казва той.

И призова депутатите внимателно да обмислят решението си след президентското вето, да бъдат сериозни и да мислят за здравето и правата на хората.

За промените в закона той каза: „Подобни промени могат да имат единствено за цел да превърнат в България в бананова република“.

Изпълнителната власт в лицето на МС сама ще определя обекти от национално значение, каза юристът. Той потвърди, че промените засягат големи обекти като магистрала „Струма“ и участъка й през Кресненското дефиле, АЕЦ „Белене“, националното хранилище за радиоактивни отпадъци и „Южен поток“ и те по думите му трябва да минат през сериозен контрол. 

Кашъмов все усъмни, че олигархични структури ще спечелят от облекчения съдебен контрол.

Промените противоречат на Конституцията и на правото на ЕС, твърди той. 

Писмо до президента против промените бе изпратено от близо двадесетина неправителствени сдружения.

Но работодателски организации се обявиха за облекченото обжалване на екооценките.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още