IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Водата в София трябва да поскъпне с 3%, за да може операторът да работи

Столичани пестят по 6 млн. кубика вода годишно, твърдят от "Софийска вода"

13:59 | 13.04.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЕВР: Водата в София трябва да поскъпне с 3%, за да може операторът да работи

Увеличението на цената на водата в столицата от 3% е необходимо, за да продължи  операторът да работи. Това заяви експертът Ивайло Касчиев от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като регулаторът обсъди предложенията на три ВиК компании да повишат цената на водата.

Предложения за нови цени са депозирани в КЕВР от "Софийска вода", както и от ВиК дружествата в Пещера и Плевен. Специално за София регулаторът се съгласява водата да се повиши, но не толкова, колкото предлага концесионерът - с около 20%.

Председателят на Комисията Иван Иванов обясни, че при трите дружества цената не е променяна повече от 5 години. "Разпределено по години, това прави повишение на цената с 1 стотинка годишно. Ние отчитаме, че са увеличени социалните осигуровки, минималната заплата и други компоненти", каза той.

КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на водата на 28 април, заяви Иван Иванов. В такъв случай цените ще влязат в сила от 1 май.

Тъй като от 1 януари 2017  г. обаче започва нов регулаторен период, от този момент отново ще има промени в цената на водата. Преди това ще бъде извършен планов регулаторен одит, обясни председателят на КЕВР.

Един от аргументите на "Софийска вода" за исканото повишение е намаленото потребление в последните години.
Битовите потребители в столицата, някои предприятия и болници са започнали да спестяват по 6,2 млн. куб. м вода годишно, заяви изпълнителният директор на "Софийска вода" Арно Валто.

Например след ремонти с 200 000 куб. м вода по-малко ползват в Централния затвор. НДК спестява по 100 000 куб. м, а болниците - 300 000 куб. м. Само болницата на лечение на наркотични зависимости и алкохолизъм вече спестява 90 000 куб. м.

Същата тенденция се наблюдава и при индустриалните клиенти, които оптимизират производството и подобряват вътрешната си мрежа, каза Арно Валто и даде пример с Хюндай, Софарма и Летище София. Освен това има и затворени производства.

"Разбира се, за това можем да поздравим нашите клиенти, това е добра новина за околната среда", допълни Валто.

Той посочи, че намалява консумацията на вода и при битовите потребители от 135 л на ден на човек през 2011 г. на 127 л през 2014 г. Тази тенденция е характерна за цяла Европа и е добра новина, каза Валто.

Дружеството настоява при определянето на цените на водата да бъдат взети предвид не усреднени данни от минал период, а фактурираните количества за 2014 г.

Ивайло Касчиев коментира така исканата от дружеството по-висока цена: "Когато загубите на вода са 50% и повече, говорим за значителен ресурс, който дружеството трябва да оптимизира за намаляване на търговските загуби и подобряване на събиераемостта".

Рано или късно водата трябва да поскъпне заради заложените цели пред ВиК операторите. Днес се покриват текущи разходи и се замазва положението, каза Иван Иванов от Българска асоциация по водите. Той попита дали след като "Софийска вода" въведе нова система за фактуриране миналата година и са били отчетени грешки, те вече са отстранени.

По време на общественото обсъждане към "Софийска вода" бяха отправени много упреци за загубите на вода по трасето и за качеството на водата.

Арно Валто обясни, че информационната система, въведена през март 2015 г., е направена с цел да се подобрим обслужването. Дружеството има 1,3 млн. клиенти. Възможни са грешки, когато работим с такъв голям брой потребители и водомери. "Не казваме, че сме перфектни, а че искаме да се подобрим", заяви той. 

"В края на 2015 г. имаме 50% загуби в мрежата. Трябва ли да се гордеем с това? Разбира се, че не. Но от името на всички 1150 служители искам да кажа, че тези загуби са намалени с 50 млн. куб. м през последните 5 години", отговори Арно Валто.

Недоволен потребител му връчи шише със синкава и разпенена на цвят вода, с твърдението, че това тече от чешмата в дома й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
дай си *** на частник, целящ само печалба и чакай ниски цени, добри условия на труд и качество... ало глупендърс осъзнай се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
wow то в Камилария няма поскъпване на водата дет я няма ама ич, обаче в държава с минерални извори треа да поскъпне най-малко с 90% щото бак некой дебел гъзобрък не се е наял ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Браво - 50% т.нар. "загуби по мрежата" - колко от тях наистина са загуби и колко - КРАДЕНА питейна вода? Защо, при положение, че според НК незаконното присъединяване към ВиК мрежата, е престъпление наказуемо със затвор, осъдени няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ivan_ivanov601
преди 8 години
И БЕЗ ПАРИ ДА Я НАПРАВЯТ ПАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
sdar
преди 8 години
Ами време е за актуализация на цената на водата, то май само при нас в столицата цената е същата от години. Освен ако не се реши държавата да дотира и да подкрепи ниската ни цена, както прави с парното, може би е добър вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още