IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ е против падане на мораториума за приватизация на болници

Липсват мотиви за ефекта върху достъпа и качеството на здравни услуги, както и финансирането им

17:52 | 30.06.15 г.
КНСБ е против падане на мораториума за приватизация на болници

КНСБ категорично не подкрепя идеята за падане на мораториума за приватизация на лечебните заведения поради липсата на мотиви за ефекта върху достъпа и качество на здравни услуги, както и финансирането им. Това се казва в позиция на синдиката, изпратено до медиите по повод на промените в Закона за лечебните заведения, предвиждащи изваждането на големи болници от забранителния списък за приватизация.

Председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова изрази подобно становище. Според нея липсва достатъчен финансово-икономически, социален, здравен анализ на необходимостта да се раздържавяват болници.

Според някои директори на болници обаче идеята е добра. Проф. Григор Горчев от Центъра по телемедицина на болницата в Плевен заяви, че приватизацията по принцип е правилен ход, но трябва много внимателно да се помисли кои лечебни заведения да се раздържавят и как. Приватизацията на болници ще подобри мотивацията на работещите в тях и ще засили отговорността им към финансовото състояние на здравните заведения, смята директорът на болница “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев.

КНСБ приветства създаването на заведения за комплексни грижи за деца, на базата на съществуващите домове за медико-социални грижи за деца, като трябва да се преосмисли срокът, за който децата се приемат в тези заведения (до 3 години) - какво става след изтичане на този срок, когато децата не са изведени в приемно семейство, посочват още от КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още