IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за избор на нов тип боен самолет прие финалния си доклад

Той не беше подкрепен от депутатите от БСП

19:50 | 20.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет прие финалния доклад след двумесечната си работа.

Докладът беше приет с 13 гласа "за" и 6 "против". Той не беше подкрепен от депутатите от БСП, които декларираха това още в началото на днешното заседание, продължило повече от два часа.

При представянето на документа председателят на временната комисия Емил Христов посочи, че в него комисията ще предложи на Министерството на отбраната проектът за изтребителите да не бъде рестартиран от самото начало, защото има постигнати определени резултати.

"Смятаме, че можем да продължим от една определена точка, стига Министерството на отбраната и специалистите да вземат подобно решение", посочи Христов. Той добави, че най-важното е да се осигури равнопоставеност на всички участници и предвид на два пъти по-голямата финансова рамка да се направят опити за обсъждане на предложения за новопроизведени многоцелеви изтребители, така че освен конкурентност, да постигнем по-високи отбранителни способности за Българската армия.

След гласуването Емил Христов коментира пред журналисти, че ръководството на министерството ще трябва да реши на какъв етап ще бъде върната процедурата по избор на изтребители, на базата на предложенията на парламента и на оценката и предложенията, които ще дадат специалистите, работили досега по проекта. "Искрено се надяваме, че няма да се спекулира и няма да се върнат на етапа по искане за предоставяне на информация от потенциални доставчици".

По думите на Христов целта не е проектът да бъде рестартиран, като посочи, че в случая не става дума за комисия, която трябва да направи това. Дали проектът ще бъде рестартиран и какво ще бъде направено, ще реши Министерството на отбраната, но комисията е длъжна да направи изводи и предложения, коментира Христов. 

Докладът на временната комисия трябва да бъде приет от парламента и ще бъде изпратен на ръководството на министерството От нея настояват да не се стига до връщане в изходно положение и да не се задрасква вложения труд на толкова много експерти, положен в рамките на години. Вместо това се настоява натрупаният опит да бъде използван, включително и в другите проекти за Сухопътните войски и Военноморските сили, заяви Емил Христов.

"Ако Министерството на отбраната се съобрази с нашите препоръки и промени методиката така, както би трябвало да бъде - без да се въвежда допълнителен осми задължителен критерий, съвсем нормално е, че ще настъпи промяна и в RfP /искане за конкретно предложение/", коментира Христов в отговор на въпрос дали декласираният Ф-16 се връща обратно в надпреварата.

На реплика, че така и другите компании може да поискат да подобряват оферти и процесът ще се удължи много, Емил Христов обясни, че не знае колко дълъг ще стане процесът, но "подобряването на офертите от която и да е компания е само в интерес на България, защото това ще подобри финансовите параметри".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
Защото от американското посолство още нямат мнение къде да намерят тенекии 4-та употреба. За 3-та е ясно, от Португалия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 6 години
И в крайна сметка какво реши комисията ... Ф16 или Грипен ? Супер са тея комисии , нищо не решават , сладка работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още