IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за защита на личните данни с нов състав

Още утре ще има заседание относно скандала с предполагаемата кражба на данни за регистрацията на партиите в изборите, увери председателят Венцислав Караджов

19:19 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Комисията за защита на личните данни с нов състав

Парламентът избра новият състав на Комисията за защита на личните данни, след като мандатът на досегашната изтече през декември 2012 г., пише Dnes.bg.

Венцислав Караджов ще е председател за 5 години. Той е бивш член на Централната избирателна комисия (ЦИК) и главен експертен сътрудник към Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на СРС към 42-ото Народно събрание. Той е юрист с над 13-годишен стаж.

Членовете ще са Цанко Цолов – досега началник отдел в Комисията за защита на личните данни, Цветелин Софрониев – досега главен секретар на комисията, както и бившите членове на Държавната комисия по сигурността на информацията Мария Матева и Веселин Целков.

Смяната на състава на Комисията се случва на фона на мащабен скандал – оказа се, че част от партиите са се регистрирали за предстоящите избори с крадени лични данни. Десетки граждани се откриха в списъците, предадени на ЦИК, без да са участвали в подписките и без да симпатизират на въпросните политически формации.

Kомисията за защита на личните данни още утре сутринта ще се събере заради проверката по ЕГН в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК), с която всеки може да направи справка дали фигурира в партиен списък за регистрация за участие в изборите. Това съобщи новият председател на комисията Венцислав Караджов веднага, след като парламентът го избра.

Според него защитата от страна на ЦИК на личните данни не е достатъчна. Ако се окаже, че има теч на лични данни от страна на банки и други институции, ще има промени, но това тепърва предстои да се провери, стана ясно още от думите му.

Въпрос към прокуратурата e обаче как хора попадат в списъци без дори да знаят за това.

През март пък Комисията по защита на личните данни отказа на Корпоративна търговска банка (КТБ) да й даде директен достъп до личните данни на българите, които се съхраняват в базата ЕСГРАОН. Банката поискала този достъп, за  да изпълни проект за жилищно обновяване.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още