IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесията на Летище Пловдив привлича интерес от региона и от Китай*

Държавата се разделя със "златна кокошка", заяви депутатът Славчо Атанасов

14:14 | 26.05.15 г.
Концесията на Летище Пловдив привлича интерес от региона и от Китай*

Има интерес от региона и от Китай към концесията на Летище Пловдив, заяви по време на парламентарния контрол министърът на транспорта Ивайло Московски.

Народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов го попита дали се подготвя концесия за аеропорта. Той заяви, че в момента там ескалира сериозно напрежение сред работещите заради проблеми със заплатите. „Финансовата загуба за 2014 г. се очертава да бъде 1,1 млн. лв. Не е финализирана нито една от линиите към Бурса, Истанбул, Кипър и Испания, договаряни от предишното ръководство. Очертава се предстоящо спиране на работещи към момента линии към Лондон и Франкфурт“, заяви депутатът.



Ивайло Московски посочи, че през 2013 г. на Летище Пловдив са извършени 3 657 самолетни движения, или с 12,8% по-малко от 2012 г., когато самолетните движения са 4 193. Обслужените пътници през 2013 г. са 92 097, а през 2012 г. те са били 88 704, което показва ръст на пътникопотока с 3,8%. През 2013 г. са обработени 182 т товари, което е спад с повече от 67% спрямо 2012 г., когато са обработени 564 т.

Броят на самолетните движения през 2014 г. е 2 643, или с 27,7% по-малко спрямо 2013 г. За миналата година са обслужени 103 292 пътници, което е ръст от 12,2% ръст в сравнение с предходната година. През миналата година на аеропорта са обработени 554 т товари.

„Ръстът на пътникопотока се дължи на използването на по-големи въздухоплавателни средства. Летището обслужва предимно чартъри през зимния период. За зимния сезон 2013/2014 пътникопотокът е бил 47 хил. пътници, а през сезон 2012/2013 г. - 44 хил., или ръст от 6%“, заяви Московски.

Той посочи, че от бюджета чрез ГД ГВА на аеропорта през 2014 г. са платени близо 2 млн. лв., а през 2015 г. - над 339 хил. лв. Летището е търговско дружество, мениджмънтът трябва да търси постъпления от собствена стопанска дейност, а не от бюджетни средства, подчерта министърът. Той допълни, че основните пазарни цели за развитие на дружеството са концентрирани в посока увеличаване на трафика при карго и бизнес полетите.

Министърът на транспорта потвърди, че има идея летището да бъде предложено на концесия. „Очакваме да постъпи скоро инвестиционно намерение от потенциален инвеститор. От летището се интересуват както компании от региона, така и от Китай. Ще направим каквото е възможно, за да се постигне добра сделка“, заяви Московски.

Славчо Атанасов заяви, че държавата е инвестирала милиони в аеропорта и лично той недоумява защо при една чудесна инфраструктура ще го предостави в частни ръце. „Все едно да се разделим с кокошката, която снася златни яйца. Летището през последните 4 г. стана партийна хранилка на определена партия и резултатите не закъсняха“, каза той. 

Московски му отговори, че летището ще остане държавна собственост, а държавата ще получава концесионни такси от оператора. Летищната и пристанищната инфраструктура може да бъде развивана с частни капитали, допълни той.

Московски допълни в отговор на въпрос от Георги Свиленски, че транспортното министерство е започнало подготвителни действия за концесията на Летище София, но първо трябва да бъдат подготвени концесионни анализи, от които да се изясни дали това е  целесъобразно и законосъобразно. Социалистът Жельо Бойчев репликира, че през 2012 г. при първия кабинет на ГЕРБ е бил поръчан такъв анализ, той е изработен и стойността му е била 108 хил. лв.

Министърът потвърди, че летището ще трябва да плати неустойка от 42 млн. долара по делото, заведено за строителството на пистата, което бе финансирано от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие. Московски допълни, че български оператор е натрупал 60 млн. лв. дълг към летището, но миналата седмица са платени 10 млн. лв. и са предприети всички необходими стъпки за изчистването на дълга.

В Европа не се сещам за летище с държавен оператор, нашата цел е да привлечем държавен оператор, който да го развие като регионален хъб. Дано да стане, конкуренцията е много силна, допълни той. 

*Новината е допълнена в 15.06 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още