IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Коев: Дъждовното лято намали качеството на реколтата от грозде

Нито един винопроизводител няма да си позволи да компрометира продукцията си, смята директорът на агенцията по лозата и виното

09:54 | 21.08.14 г. 1
Красимир Коев: Дъждовното лято намали качеството на реколтата от грозде

Очаква ни по-слаб и с влошено качество добив от грозде тази година, но виното от реколта `2014 няма да е по-лошо от останалото, смята изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев.

Дъждовното лято е наложило вместо обичайните 5 до 8 пъти лозята да се пръскат до 12-13 пъти и пак маната е поразила голяма част от насажденията. Това ще повиши разходите на стопаните, но виното от реколта 2014 няма да е с по-ниско качество от останалите реколти, твърди той в интервю за БТА.

Коев припомня, че реколтата от миналата година беше най-добрата от десетилетие поне насам, но тази година няма с какво да се похвалим.

„Няма обаче апокалиптични картини. Интензивните валежи и падналите градушки на много места в страната докараха заболявания по лозята и това намали като количество тазгодишната реколта, а и като качество я влоши. Основното заболяване е мана - гъба, която се развива при по-висока влажност“, разяснява той.

Резултатът е - лозата ражда по-малко грозде, а поразените участъци са с по-лошо качество. Въпреки третирането е с фунгициди производителите не са успели навсякъде да се справят с това заболяване.

Големите лозаро-винарски компании, които имат затворен цикъл и собствени лозя, за които се грижат добре и постоянно ги пръскат, са със запазена реколта. Това обаче води до преразход, каза Коев.

Ще пострадат обаче лозарите, които не са овладели битката с болестите. Те ще оберат малко грозде тази година и то с компрометирано качество.

Въпреки това, според директора на ИАЛВ, нито един винопроизводител няма да си позволи да купи лошо качество грозде и да компрометира себе си, продукцията си и впоследствие доходите си. „Той няма да купи грозде на всякаква цена, а ще подбере и, ако трябва, ще даде повече пари, но ще се стреми да произведе качествен продукт“, смята Коев.

Той допълни, че продължава тенденцията от последните години съотношението на новонасадените лози да е преобладаващо в полза на бялото грозде - с около 70%. „Такава е световната тенденция, такова е търсенето и ние го следваме“, заявява Красимир Коев.

Освен това традиционните мерло и каберне в последните една - две години са изместени от нови високодобивни сортове, устойчиви на засушаване и с висок добив. Ако каберне или мерло в нормална година дават по един тон от декар, при новите сортове добивът е 2,5 - 3 тона. Това автоматично сваля себестойността на продукцията.

Руското ембарго за продукти от ЕС няма да се отрази на сектора, тъй като виното не е сред ембарговите продукти „Консумацията на вино в Русия е огромно. Количествата, които те произвеждат, покриват 10 - 12 на сто от нуждите на пазара. Затова виното не фигурира в забранителните списъци“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
osoitza
преди 9 години
той сам вярва ли си или очаква някой да му повярва "Нито един винопроизводител няма да си позволи да компрометира продукцията си" . В нашето масово вино (7-8 -10 лв )отдавна има спирт и не знам още какво. Особено ако говорим за винпромите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още