IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Има готов план за интеграция на бежанците

Предвижда се към общините да бъдат създадени информационно-консултативни центрове за бежанци

13:34 | 05.03.15 г. 1
Кунева: Има готов план за интеграция на бежанците

Подготвен е план за интеграция на бежанците, който скоро ще има и подробен финансов разчет. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева по време на форум "Словото - път към Другия", посветен на интеграцията на бежанците.

Въпросът с финансовия разчет ни кара да сме предпазливи да не оповестяваме публично засега този план, посочи тя, цитирана от БТА.

Планът предвижда към общините да бъдат създадени информационно-консултативни центрове за бежанците, като самостоятелни социални услуги, да има обучение на български език, както за децата, така и за възрастните. Предвижда се още даване на възможност на лицата, получили закрила, да се записват в бюрата по труда, признаване на чуждестранни дипломи за достъп до пазара на труда, задължение на лицата да плащат здравни осигуровки, както и на правото на тези хора да живеят на свободен наем.

“Интеграцията е двустранен процес, за нея са нужни добра воля и организация и пари”, посочи Кунева.

Тя подчерта, че сигурността на държавата е увеличена чрез изграждане на защитното съоръжение по границата с Турция. Сигурността и интеграцията са еднакво важни и за нас, и за хората, търсещи закрила, допълни вицепремиерът.

"За нас сериозното предизвикателство е, че стратегията за бежанците ще бъде предмет на реализация на страните-членки. Ще мерят как Европейската стратегия се е претворила не само в национално законодателство, но и в национална практика", обясни още Меглена Кунева, допълва агенция „Фокус“.

По думите на вицепремиера финансовата стабилност доскоро е била голям успех за страната, но вече не ни е силна страна.

"Само преди дни излезе доклад за икономическия профил - тревожна е ситуацията в България. Налице е натрупване за това, че не отчитаме стратегиите си. Не знаем като определим една посока, как да стигнем до целта си. Ако направим поне една стратегия, може би ще започнем да прилагаме по-добре всички", обобщи Меглена Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още