IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Шенген е печат на доверието

Време е Европа да изрази доверието си към България с членство в зоната, твърди вицепремиерът

12:25 | 31.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Кунева: Шенген е печат на доверието

По всичко изглежда, че вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева втвърдява тона си към Брюксел. Днес в интервю за  предаването „Тази събота” по bTV тя  настоя доверието в България, което европейските партньори декларират, да получи реално изражение в приемането на страната в Шенген.

„Ние сме добър партньор, който държи на третия либерализационен пакет. Доскоро финансовата ни дисциплина беше перфектна. Партньорите ни казват, че имат доверие в нас. Когато обаче стане въпрос за Шенген, отговорът е, че няма пълно доверие”, заяви тя.

„Шенген ще промени отношението към България – време е Европа да изрази доверието си към България”, категорична бе тя. „Това е антитероризъм, икономика, дългоочакван успех за България. Ако бяхме в Шенген дори въпросите за газовите доставки щяха да са поставени по-силно на масата на проблемите", коментира Кунева.

По думите ѝ „Шенген е печат на доверието“ и „ще отпуши доверието към България“, като по думите ѝ за това трябва да работи цялото правителство. 

Предвид критиките от последния мониторингов доклад на ЕК Кунева заяви, че липсата на напредък по присъединяването към Шенген като е един от симптомите за регрес в българската политика от подписването на Договора за членство в ЕС през 2005 г. насам. Другият според нея е липсата на план за членството на България в еврозоната.

„След 2007 г. България застина – нито влезе в Шенген, нито направи план за влизане в еврозоната”, отбеляза oще Кунева, като похвали финансовия министър Владислав Горанов за амбициите му в тази посока. Днес в интервю за Дарик Горанов поясни, че влизането на страната в Шенген и еврозоната ще е сериозно изпитание за нея.


„След осем години и 14 доклада е най-трудно да повярваш, че следващият път може да го направиш различно. Когато подписвахме договора през 2005 г., имахме по-положителни доклади, което означава, че има регрес в някои области. Въпросът е кой колко енергия може да вложи в този процес, не бива да се отчайваме. Трябва да съберем сили и да направим това най-трудно упражнение", заяви още Кунева.

Вицепремиерът се въздържа от коментар на назначението на Яне Янев за съветник на премиера Бойко Борисов в сферата на борбата с корупцията. „Не мога да отговоря на въпроса каква ще бъде неговата добавена стойност. Премиерът има право да назначи за свой, подчертавам свой, съветник когото поиска. В много страни това се нарича частен офис, така че той има право да избира”, добави още Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
затова го нямаме тоя печата тезата на Кунева е "дайте ни го защото се виде че не можем да си го постигнем и сме некадърни"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още