IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към КЗК е отправено запитване за образуването на цените на горивата

Цената на дизела в България е по-висока от средните стойности в ЕС, заяви Мартин Димитров

13:06 | 20.03.15 г. 2
Към КЗК е отправено запитване за образуването на цените на горивата

Вицепремиерът Томислав Дончев е поискал становище от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) дали спазват правилата на свободната конкуренция при образуването на цените на горивата. Той съобщи това по време на парламентарния контрол след въпрос от Мартин Димитров. Депутатът заяви, че цената на дизела без данъци в България е между 13 – 20 ст./литър по-висока, отколкото средно за ЕС. 

„Има нещо гнило на пазара на горива и конкуренцията не работи. Цената на дизела означава цената на транспорта. Скъпият дизел натоварва цените на повечето стоки с допълнителни разходи“, каза Мартин Димитров.

Томислав Дончев се съгласи, че цената на дизела се отразява на потреблението и на ръста на икомиката, а ниските цени на горивата дават шансове за по-ускорен икономически растеж. В България очевидно има проблем с цената преди облагане, каза вицепремиерът. Той е получил становища от министерствата на икономиката и на енергетиката, според които пазарът на горива е отворен и независим от съответните ведомства.

Дончев допълни, че е имал и среща с Българската петролна и газова асоциация. Тогава представили на „Лукойл“ го информирали, че компанията е с по-ниско технологично ниво на оборудването в сравнение с рафинериите в Западна Европа, които от един тон нефт извличат над 90% висококачествени продукти. В България обаче се оползотворявали 67%. Самата компания има завишени разходи, тъй като заводът работел с непълен капацитет.

Това обаче не е проблем на българския потребител, заяви Дончев. По думите му при работеща конкуренция това не би трябвало да има значение. Той допълни, че след модернизацията на рафинерията се очаква нови мощности да бъдат въведени през май, степента на обработка да нарасне и да се доближи до европейските нива.

Мартин Димитров заяви, че в много европейски страни тази картина не се получава, защото има работещи антимонополни органи, които глобяват при изкривявания на пазара. „Ако очакваме фирмите сами да си свалят цените, това няма да стане. Имаме нужда от нова КЗК, която да работи активно и да не позволява да плащаме такава висока цена“, каза депутатът.

Дончев посочи, че има решение на КЗК, според което "Лукойл" не е злоупотребил с господстващо положение на пазара. Той допълни, че с писмо е искал становище от Комисията по зададения въпрос и очаква становището й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
динамо
преди 9 години
Браво ! Значи е прочел вчерашният ми коментар в Инвестор.Най - после някай да се сети! В понеделник борсовата цена на барел беше 43 долара, а по бензиностанциите не беше мръднала. А картела е очевиден за всички .Само КЗК не го вижда.Но Дончев да види кой и как ще му отговори? И в зависимост от отговора какви мерки ще се предприемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Цените на горивата по всички бензиностанции са еднакви. Значи КАРТЕЛ няма и не може да има. Точка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още