Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Левицата предлага пенсионната реформа да се отложи за 2014 г.

В Европа пенсионните промени се правят с дълъг хоризонт от 8, 10 или 15 години, а у нас се решава шоково, с което се стресират българските граждани, смятат от Коалиция за България

Коалиция за България (КБ) предлага пенсионната реформа да започне от 2014 г., когато е началото на новия финансов цикъл на Европейския съюз (ЕС). Това заяви председателят на парламентарната Комисията по труда и социалната политика Драгомир Стойнев.

Ако се увеличи осигурителният стаж с три години, младите хора, които сега завършват своето образование, няма да могат да се пенсионират, коментира Стойнев. По думите му отминали са времената, през които всеки е имал работа. Вместо това от Коалиция за България предлагат плавно увеличаване на осигурителните вноски и на възрастта за пенсиониране.

Според Стойнев, пенсионната реформа може да се подпомогне със средства от оперативните програми. Той посочи, цитиран от БТА, че левицата няма да подкрепи варианта на пенсионна реформа, предлаган от управляващите.

Бившият социален министър Емилия Масларова коментира от своя страна, че визията за пенсионна реформа на управляващите не отчита, че хората над 65 години у нас са 18 процента, но близо половината от тях са бедни. Според нея не се отчита също, че само 57 процента от хората до 62 години са осигурени. Тя отбеляза, че за осемте години съществуване на т.нар. втори стълб на пенсионната система, хората имат по-малко от 1000 лева в индивидуалните си партиди в универсалните пенсионни фондове за допълнително задължително осигуряване.

Масларова отбеляза, че в Европа пенсионните промени се правят с дълъг хоризонт от 8, 10 или 15 години, а у нас се решава шоково, с което се стресират българските граждани.

Тя даде подчерта, че мъжете у нас взимат пенсия средно шест години и девет месеца, а жените - 17 години. Докато в ЕС мъжете получават пенсия средно 12 години, а жените - близо 20 години.

Емилия Масларова, посочи още, че левицата не приема във формулата за индексация на пенсиите да се включва и брутният вътрешен продукт (БВП), какъвто е един от вариантите, обсъждан от Министерството на труда и социалната политика.


Последни новини

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 7 години
......
4. Финансово и инвестиционно ограмотяване на хората и създаване у тях на нагласа САМИ да се грижат за себе си - смятам, щом някой е пълнолетен и дееспособен, трябва сам да си отговаря за животът.
5. А ако някой е решил да работи докато може, профуквайки всичко, а после, като няма вече сили за бач - да иде да се удави - това не е ли негово право?

Запомнете - ВСЯКА система, облягаща се на взаимоспомагателството, рано или късно се избушва - просто защото покрай ПЛАЩАЩИТЕ винаги се нарояват НЕПЛАЩАЩИ търтеи, които не са допринесли и с къшей хляб за общата трапеза, ама лапат вълчите мезета повече от всички !!!
0
 
1
 
2
преди 7 години
Реформата трябва да бъде само една - ПРЕМАХВАНЕ на пенсионнната система !!! Пояснявам своята визия:
1. Сегашните пенсионери и хората над 50 да останат "на доизживяване" по сегашната система - да получават пенсии от бюджетът и от раздържавяването на някои големи компании.
2. По-младите да имат избор как да подсигурят старините си - строго наблюдавани от държавата ПФ, човекозастраховка, спестяване в бамката, инвестиции в ценни книжа или златце, или в имот...
3. Създаване на специални инвестиции - нека хората отделят част от спестените си пари (населението къта сухо в бамчиците на стойност 26 000 000 000 кинта !!!) и с тях да спомогнат за построяването на могъщи и сигурни инфраструктурни обекти - разширение на софийското метро - изграждане на метро във Варна, строеж на магистрали, АЕЦ Белене и т.н. - това са инвестиции, които могат да ги издържат на стари години.
....
0
 
0
 
1
преди 7 години
Няма профилна снимка
Дискусията за пенсионната система ще продължи колкото може по-дълго. Целта е да се уморим да слушаме глупости и да се реализира целта: по-големи вноски, затова пък по-дълго. Крайна цел - да смъкнем приживе колкото може повече от гърба на данъкоплатците и да не им оставим живот да ползват пенсии!

Още от Икономика и политика
България и Чехия са най-предпочитани за инвестиции в автомобилната индустрия