IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лоши практики при употребата на пестициди причиняват смъртта на редки видове

Край нивите се изхвърлят опаковки и третирани семена, предупредиха природозащитници

10:53 | 26.04.15 г.
Лоши практики при употребата на пестициди причиняват смъртта на редки видове

Установени са редица нарушения при използването на пестициди в земеделието, които застрашават като потенциална отрова бозайници, птици и насекоми. Това става ясно след проучвания на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в района на Природен парк „Русенски Лом“. В природата се изхвърлят опаковки и остатъци от третирани семена за сеитба, остатъци от отровни, третирани с пестициди семена - например слънчоглед и царевица, съобщи природозащитната организация. 

При изпълнението на проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“ са установени множество случаи на отровени домашни животни – кози, овце, крави и дивеч с „червени“ царевични семена, които са изхвърлени край горички и ниви. Умишлено се тровят бездомни кучета, чакали, лисици и други дребни хищници, които стават източник на вторично тровене за хищните птици.

Проверката на БДЗП установила и незаконни бунища край нивите с изхвърлени огромни количества найлонови чували, торби, пластмасови бутилки, като голяма част от тях съдържали остатъци от семена или активни вещества като пестициди и минерални торове. Тези практики вероятно са широко разпространени в цялата страна.

Организацията припомня, че Природен парк „Русенски Лом” е подходяща територия за редица видове с ниска численост (керкенез, обикновен мишелов, белоопашат мишелов, малък креслив орел и др.), изчезнали (скален орел, ловен сокол) или изчезващи (египетски лешояд).

Световната природозащитна организация BirdLife International, част от която е БДЗП, призовава за нови законови мерки при използването на инсектициди и препарати в селското стопанство – да се забрани използването на препаратите с най-голям потенциал да навредят на птиците и да се търсят безопасни заместители. През последните десетилетия все повече се увеличават данните за токсичното пряко и индиректно въздействие на пестицидите, използвани в земеделието в Европа върху птиците. Особено чувствителни на натравяне са хищните птици, поради тяхното най-високо положение в хранителната пирамида.

БДЗП и Birdlife International призовават фермерите да спазват законоустановените изисквания при използването на пестициди и минерални торове и да изхвърлят отпадъчни опаковки на регламентирани за целта места. Необходимо е и да се завиши вниманието на отговорните институции в България за вида и начина на използване на пестициди в селското стопанство, смятат природозащитниците.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още