IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Автомобилната индустрия привлича най-много чуждестранни инвестиции

Секторът е основен двигател за растеж, заяви министърът на икономиката

17:29 | 29.01.16 г.
Лукарски: Автомобилната индустрия привлича най-много чуждестранни инвестиции

Автомобилната индустрия е браншът, който привлича най-много чуждестранни инвестиции. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на кръгла маса, организирана от Аутомотив клъстер България (АКБ) с подкрепата на Министерство на икономиката.

„Автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се сектори в нашата икономика и през изминалата година тя се превърна в основен двигател за растеж. България има много предимства за привличане на инвеститори в този сектор, но има и проблеми, които трябва да поставим и да търсим решения“, коментира министърът, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Той отбеляза, че в последните години се разширяват  съществуващи и се установяват нови производства в сектора, които произвеждат за водещи автомобилни марки в Европа. Това позиционира България трайно в глобалната продуктова верига на добавена стойност.

По думите на министъра за привлекателността на страната ни свидетелства и отреденото ни трето място в световен мащаб като най-добра дестинация за инвестиции в производството в класация на консултантската компания Cushman&Wakefield. В Топ 10 България изпреварва Литва, която заема 5-то място, и Естония, която е на 6-то.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев посочи, че преобладаващата част от сертифицираните от агенцията инвестиционни проекти са именно в автомобилния сектор. Той допълни, че през следващите два месеца предстои да бъдат сертифицирани още два такива проекта.

„Близо 13 хил. души работят в този бранш, като възможността за разширяване на мощностите и разкриването на нови работни места е доста по-голяма. Това е и една от нашите задачи“, допълни Лукарски.

Един от основните въпроси, които бяха поставени от бизнеса, беше необходимостта от осигуряване на квалифицирани технически кадри. Това по техни думи това може да бъде постигнато чрез насочване на усилията към системата на средното образоване и повишаване на информираността и интереса на родителите и самите деца към технически специалности. Те посочиха още, че важно е какъв е човешкият потенциал на нашата индустрия, за да може тя да се разрасне.

По данни на АКБ продажбите на компаниите в сектора са нараснали с 15,4% и това от своя страна е индикатор за повишаващата се покупателна способност. Според асоциацията България тепърва ще става все по-привлекателна дестинация предвид условията в Европа и разходите за преместване на производства на изток.

Фактор в подкрепа на това е развитието на инфраструктура, която да отговаря на специализираните нужди на компаниите от автомобилния сектор и производителите на части и компоненти. Важна роля в тази насока има „Национална компания Индустриални зони“ (НКИЗ), с която организацията подписа меморандум за сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още