IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Икономическият потенциал за сътрудничество с Белгия е голям

Белгийските инвеститори предпочитат България като инвестиционна локация в Югоизточна Европа, коментира държавният секретар по външната търговия Питър Де Крем

21:05 | 16.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Белгия е важен партньор за България, но има достатъчно икономически потенциал, който ще допринесе за още по-голямо активизиране на сътрудничеството между държавите. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с държавния секретар по външната търговия на Кралство Белгия Питър Де Крем, информират от Министерството на икономиката (МИ).

Лукарски подчерта, че за екипа на МИ е особено важно да насърчи интереса на белгийските компании за нови инвестиции или разширяване на инвестиционното им присъствие в България. Като положителен пример за белгийски инвеститор министър Лукарски  посочи „Солвей Соди“. През 2015 г. компанията реализира сериозна инвестиция в разширяване на производството си в Девня с нова вакуумна дестилационна инсталация.

По време на срещата министърът на икономиката изтъкна, че България полага усилия за засилване на търговията и привличане на стратегически инвестиции. По негови думи активно е и участието на белгийските компании в реализацията на проекти, свързани с инфраструктурата, енергетиката, транспорта, селско стопанство и информационни технологии.

„Създаваме условия за привличане на инвестиции във високотехнологични производства и изграждането на технологични паркове и индустриални зони. Иновациите са основен двигател за постигане на растеж и модернизиране на българската икономика”, каза още Лукарски.

Той посочи, че за тази цел „Национална компания индустриални зони” ЕАД развива осем проекта за изграждане на индустриални зони с обща площ над 5 хил. дка.

„Приоритетно развиваме „София Тех Парк” - проект, насочен към стимулиране на технологичния трансфер чрез създаване на подходяща платформа за коопериране между наука и индустрия”, заключи Лукарски.

От своя страна Питър Де Крем посочи, че в България вече има успешно опериращи белгийски компании в сферата на химическата и петролна промишленост, строителството и аграрния сектор. По негови думи България се очертава като предпочитана локация в целия регион на Югоизточна Европа за белгийските инвеститори.

Според него условията, които предлага страната ни, създават предпоставки за реализирането на дългосрочни и устойчиви инвестиции, като не са малко примерите на белгийски компании у нас, които надграждат многократно първоначалните си инвестиции.

По думите на посланика на Белгия у нас Аник Ван Калстер в момента заявени намерения за инвестиции има и от още няколко белгийски компании. Една от тях планира изграждането на нов център за иновации в Северна България.

За периода януари-февруари 2016 г. износът за Белгия възлиза на 740 млн. евро, което е 51,2% спад в сравнение със същия период на 2015 г. Делът му в българския износ е 2,1%, като страната заема 12-0 място сред основните ни търговски партньори.

Вносът от Белгия е с 15,7% повече до 89,9 млн. евро спрямо януари-февруари 2015 г. Търговското салдото е отрицателно и възлиза на 15,9 млн. евро.

По предварителни данни на БНБ през 2015 г. преките чужди инвестиции от Белгия възлизат на 48,3 млн. евро, с което страната заема 9-о място по привлечени преки инвестиции у нас през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Има доста какво да научим от белгийците за това как се прави бизнес от хората на една малка страна при това разделена на две общности. Става въпрос за бизнес кулурата. Ако нашата бизнес прослойка имаше поне наполовина тяхното разбиране и умение как се прави нормален бизнес, щяхме да сме съвсем различна страна и народ. Разбира се те си имат своите интереси, гонят си ги и не се отказват. И това е естествено и нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още