IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Крайната цена на бензина у нас е по-ниска от средната за ЕС

Секторният анализ на КЗК ще покаже има ли проблеми на пазара за горива у нас, каза икономическият министър

14:31 | 22.01.16 г. 7
Лукарски: Крайната цена на бензина у нас е по-ниска от средната за ЕС

Крайната цена на бензина в България е по-ниска от средната за ЕС, а на дизела - около средната за общността, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол. Той се позова на официалните данни на ЕК към 18 януари 2016 г.

Депутатът Петър Славов (Реформаторски блок) обаче беше категоричен, че трябва да се сравнят не крайните, а производствените цени (без акциз и ДДС) и по този показател у нас те са едни от най-високите в ЕС. За него това е пример за "нещо смущаващо" на пазара.

Депутатът посочи в своя въпрос още, че в началото на 2015 година цената на петрола на световните пазари е по-висока, отколкото в края на годината, а по бензиностанциите у нас тенденцията е точно обратната - цената на горивата е по-висока в края на годината.

Икономическият министър обаче припомни, че има "нормален марж от време", през който цената на петрола на световните пазари да се отрази и на крайните цени на бензиностанциите. Лукарски беше категоричен още, че няма административен механизъм държавата да се меси на пазара на горива и нарече ситуацията по бензиностанциите  във Варна "пазарен принцип, който може да доведе до намаляване на цените на горивата".

В пазарни условия цените на стоките и услугите се определят от търсенето и предлагането, припомни още икономическият министър в отговор на въпрос на депутата Слави Бинев (Патриотичен фронт).

"Министерството на икономиката законово няма функции на регулатор на пазара на горивата в страната", каза той, попитан за мерките, които взима ведомството срещу евентуални картели в сектор "Горива".

Наблюдение на пазара и възпрепятстване на сключване на нетърговски споразумения по закон се извършват от Комисията за защита на потребителите, припомни още Лукарски. В компетенциите на икономическото министерство на пазара на горива е контрол на качеството и на средствата за измерване на горивата.

Икономическият министър съобщи още, че очаква секторния анализ на Комисията за защита на конкуренцията за пазара на горива. Той ще покаже има ли картел между участниците и ще даде обяснение защо маржът между цените на бензиностанциите у нас е 0,18%, докато в други държави от ЕС той е в рамките на 2-3%.

Цената на горивата е един от основните компоненти на цената на продуктите, посочи още Слави Бинев от парламентарната трибуна. Петър Славов пък е категоричен, че по-ниските цени на горивата може да бъде стимул на вътрешното потребление и да подпомогнат ръста на икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
El Guapo
преди 8 години
Личи си кой си и за каво се бориш отдалеч - никой не говори за регулиране на цена .Казвам че в сайта на министерството може да се направи информативна страница с : при 28 $ петрол - цена бензин + всички начислени данъци и акцизи ,без начислената печалба на производители , дистрибутори и така нататък ...при цена 29$ петрол - цена на бензин + ...... и т.н.при цена 30$ петрол - цена на бензин + ....при цена 31$ на петрол - ......при цена 32$.....при цена 33$....при цена 34$...... Да се направи една таблица с цени през долар до 150 $ примерно и цена на бензина с всичките държавни вземания ,които са константа и това да бъде информативно . От там нататък всеки да си направи изводите - целта е държавата да е коректна към гражданите си ,а не мъгла и щъкащи мародери в нея .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Я да видим колко капиталета тука са за държавен контрол върху цените? Май сичките, а? Нещо не ви допада либералния пазар, дето секи продава за колкото на него му харесва и секи има право да купува или не. Май повечко ви кефи държавата да пише цените на тея, от които купувате, ама на вас да не ви се бърка у бизнеса... не, че повечето не сте помирисвали бизнес отблизо... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
El Guapo
преди 8 години
Ухаааа...... Даже няма и да я чета статията , заглавието достатъчно казва . Този смата хората за *** - сигурно не знае че хората пътуват ,че има интернет ,че информацията е навсякъде . Типичен пример на самозабравил се ояден нагъл и нищо не вършещ политик.Алоо... Лукарски още преди година трябваше да впрегнеш цялата държавна машина да бръкнеш в гнездото и да ги тормозиш законно и методично ,а не да тормозите народа си .От 1000 км се вижда че там има монопол и картелно споразумение . И неграмотните виждат огромната разлика от цената на петрола сега 30 и цена на бензина 2 лв. и преди цена 140 а бензин 2.6лв цена .Всичко е оплетено в някакви формули ,сметки , някакви лагове в времето от 5м от 10 м - пълни глупусти за *** .Представяте ли си - министър със цяло министерство хрантутняци и не могат да кажат каква битрябвало да е цената на бензина + всички начислени данъци и акцизи примерно при 28 $ за барел , Чак ме е яд и че се вързах да пиша , беше спонтанно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Министрите говорят, като адвокати на картела... Това добра индикация за народа ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
karadjata
преди 8 години
Разбира се, че проблем има, но институциите си траят. Не е нормално Лукоил във Варна да продава на 1,58 дизела а в Бургас до Нефтохима да е 1,90 няма логика. За бензиностанциите в Бургас няма транспортни разходи или са минимални, но цената е доста по-висока от Варна, която е на 130 км от Бургаската рафинерия и транспортни разходи има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 0
bertram
преди 8 години
Лукарски да кажеСтавката акциза дали е около средния за ЕСРазходите за заплати дали са около средните за ЕСДанък печалба дали е около средните за ЕСРазходите за сметка на работодателя дали са около средните за ЕСРазходите за доставка през черно море до порт Бургас дали са около средните разходи на ЕС рафинериите.***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Секторният анализ на КЗК ще покаже има ли проблеми на пазара за горива у нас, каза икономическият министър"==Тези т.н. анализи ги пряват в някое барче на чаша питие. :))) Разбира се че има проблем. Затова и се налага анализа им. Проблема е много голям. Марешки мъти главите на балъците! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още