IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Made in … България

Как се защитават интересите на българските производители в рамките на глобализираните пазари?

08:25 | 29.08.13 г. 12
Made in … България

Нов законопроект ще защитава българските производители при отношенията им с веригите хипермаркети, стана ясно в последните дни. Една от идеите е да бъдат затворени големите магазини през почивните дни, за да бъде стимулирано развитието на малките квартални магазини.

Дали това е стъпка в правилната посока, дали тя би донесла „глътка въздух“ за малките търговци и дали проблемът всъщност е в търговските вериги са въпроси, чиито отговор едва ли ще бъде даден. Идеята беше шумно коментирана в социалните мрежи и обществото и заради сериозното негативно отношение, едва ли ще се прокрадне в законодателен акт.

Още повече, че остават и много неизяснени моменти, като например какво точно е хипермаркет и дали затварянето на този търговски обект, дори и за почивните дни, е от интерес за потребителите, не само за производителите.

От друга страна обаче депутатът от „Коалиция за България“ Спас Панчев, който лансира идеята, коментира, че има нелоялни практики и трябва да има защита на българските производители от търговските вериги. Продуктите на българските фирми не бива да остават скрити за потребителите, които от своя страна трябва да имат възможност да се хранят с качествени български стоки, обясни депутатът.

Въпрос обаче е как да различим „българските стоки“ на глобализирания пазар? Етикетите показват, че доматите ни идват от Йордания, смилянският боб от Китай и Казахстан. Но от друга страна в България заводи отвориха компании, които произвеждат стоки под световни известни брандове – те български ли са? Традиционни български брандове пък се произвеждат в съседни държави като Румъния, например, но техните стоки се припознават от потребителите като български.

Много от продуктите на пазара пък са вносни, но опаковани от български компании - техните продукти в коя категория ще попаднат? Или на българските производители, вложили изцяло вносни суровини в производството?

Да не пропускаме и българските производители, които получават поръчки от големите вериги, които обаче продават тяхната продукция под свой небългарски бранд.

Всъщност възможно ли е да бъде направено разграничение и да бъдат защитени именно българските интереси при отношенията с търговските вериги в рамките на единния европейски пазар? 

Друг е въпросът за качеството на храните и определя ли се то чисто географски от мястото, на което се произвеждат продуктите. Пък и качеството на продуктите и вкусовите им характеристики, изтъквани от авторите на идеята за Закона за търговските вериги", не е толкова в сферата на влияние от магазините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
Тази година в LIDL се продаваха нелоши домати от Полша на цена 60 ст. за килограм. Подобни български вървяха по 1.30-1.50 лв. Седнах и помислих. И реших ако ше хората които ги произвеждат да са преки наследници на хан Кубрат и хан Аспарух ще избера чуждото, когато това ми е изгодно. А и един въпрос, защо не купувате български автомобили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 10 години
Принципно си прав - но честно да ти кажа гледма че за разлика от нас другите държавици си насърчават производители - да може би не директно щото наистина се води забранена помощ - но всички индиректно си ги подпомагат . А ние просто сме избрали да не правим нищо . А не - ние ще затваряме хипермаркетите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
Crux
преди 10 години
Нещо се бъркате. Никоя държава в ЕС няма право да субсидира своите производители. Субсидирането става на ниво ЕС и се одобрява от ЕС. И изобщо, както статията много правилно показва, е смешно да се говори за "родни" производители, когато България също е част от ЕС. Производителят на домати от Сусурлево е точно толкова "роден", колкото е производителят на картофи от Фрайбург. Нашенските производители, вместо да реват как гадните чуждестранни хипермаркети ги мачкали и държавата не им помагала, да вземат да се научат на конкурентоспособност и да започнат продават стоките си в другите държави от ЕС. Нищо не ги спира, абсолютно нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 10 години
п.п. Ей тъй като няма село за 5-7 години се разораха всички нивички и България прави доста добър износ на пшеница и слънчоглед :) а и доста хора се пипнаха с пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 10 години
Основната разлика е че тогава се е правило НЕЩО а в момента само се говори , а причини едно нещо да не се случи винаги ще се намерят ! Въпрос на приоритети - тогава ги е имало , сега само се дрънкат глупости по телевизора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Когато намеря малко време и преодолея обичайната за мен леност, ще напиша обещаната статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"България в рамките на Сив беше лидер в производството на плодове и зеленчуци но за да се постигне това държавата беше наляла стотици милиони в система от язовири и мелиоративни съоръжения - с други думи : имало е стратегия"Това беше ТОГАВА! Имахме села! :) Сега ....просто НЯМА село! Мутрите и техните протежета в парламента си свършиха своето. Кой да усвоява ресурса? И как да се получи конкуренция като играчите стават все по малко и по големи? Просто сядат на една маса и си договарят пазара. Останалите мъници, просто нямат изход, освен да ги следват. Разбира се че продукцията ще се оскъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Това щеше да е добре ако примерно и другите НЕ ГИ ЗАЩИТАВАХА. Нека примерно всички държави спрат субсидиите (който примерно във Франция са огромни) и да са на равна плоскост всички производители в ЕС, тогава да видим, кой как се справя. Да се махнат също и квотите в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
johnnyBravo
преди 10 години
На въпроса "Как се защитават интересите на българските производители в рамките на глобализираните пазари?" отговора е: "НЕ СЕ ЗАЩИТАВАТ!!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
data
преди 10 години
Винаги прави впечатление че българските политици се плъзгат по лесните и популистични решения . Да подпомагане , да защитаваме - но винаги за чужда сметка - в случая за сметка на веригите . Да, по времето на соца България в рамките на Сив беше лидер в производството на плодове и зеленчуци но за да се постигне това държавата беше наляла стотици милиони в система от язовири и мелиоративни съоръжения - с други думи : имало е стратегия която се е преследвала в продължение на десетилетия . За сравнение - в момента се предлага хипермаркетите да не работят събота и неделя . Щеше да е смешно ако не беше жалко и грозно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още