IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Максима България" опитва да купи един от магазините на "Магазини Европа"

КЗК не очаква сделката да наруши конкуренцията на пазара, но ще провери нотификацията

17:56 | 24.04.15 г.
"Максима България" опитва да купи един от магазините на "Магазини Европа"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи за искане от „Максима България“, собственик на веригата магазини  „Т Маркет“, да закупи един от магазините на „Магазини Европа“.

От КЗК не дават подробности за кой обект става въпрос, нито за финансовите страни на сделката.

Регулаторът отбелязва само, че и двете предприятия работят в една и съща сфера – търговия на едро и дребно с хранителни и нехранителни продукти, внос и износ на храни и експлоатиране на магазини и други търговски обекти.
Първоначалните очаквания обаче са, че операцията няма да окаже въздействие на нито един от продуктовите пазари в България.

От КЗК обаче ще направят оценка на предстоящото обединение. Краен срок за произнасянето по нотификацията не е обявен.

Името на „Магазини Европа“ нашумя след изборите за Европейски парламент през май 2014 година. Тогава медийни репортажи разказаха за принудата служителите от „Въгледобив Бобов дол“ да пазаруват само в магазин „Европа“ в града.

Справка в търговския регистър показва, че от лятото на 2013 година представител на компанията е Гергана Дончева. Преди това – в първите месеци от регистрацията на компанията през 2008 година, представител на „Магазини Европа“ е бизнесменът Христо Ковачки.

Едноличен собственик на капитала на „Максима България“ пък е дружеството „Линкълн ленд ерсте“, регистрирано в Холандия. Първоначалният собственик на магазините „Т Маркет“ - „Максима Групе“ от Литва е прехвърлила собствеността през лятото на 2009 година, става ясно от документите в Агенцията по вписванията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още