IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките обществени поръчки ще могат да се обжалват само пред КЗК

До два месеца трябва да е готов новият Закон за обществените поръчки

17:19 | 23.03.15 г.
Малките обществени поръчки ще могат да се обжалват само пред КЗК

Вариант за обжалване на обществените поръчки под определените национални прагове с едноинстанционно производство само чрез КЗК се предлага в новия Закон за обществените поръчки, който се подготвя от правителството. Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев на форум за обществените поръчки, организиран от Камарата на строителите в България.

В закона се залага и възможност кандидатите да прилагат единна декларация, която да замени множеството документи, които се представят при подаване на оферти. Предлага се и възможност при разглеждането на предложенията първо да се отваря цената, да се види кой е кандидатът, предложил най-ниската цена, и ако той съответства на всички изисквания, веднага да се обявява за печеливш, обясни Дончев, цитиран от БТА.

Вицепремиерът припомни, че България има ангажимент до април 2016 г. да транспонира новата директива в сферата на обществените поръчки. Амбицията ни е да изпълним ангажимента си няколко месеца по-рано, каза Дончев.

Работна група разработва новите текстове на Закона за обществените поръчки. Текстовете ще бъдат готови до два месеца, посочи вицепремиерът.

В новия закон ще се реши и въпросът с поръчките, които се дават без процедура на кооперациите на хората с увреждания, защото според Дончев тази практика изкривява пазара. Подобни кооперации сега кандидатстват за всичко, включително и за разработването на нови софтуерни решения, в много от случаите това е техника за избягване на конкурентна процедура и едва ли подпомага хората с увреждания, коментира той.

Новият закон създава и правната рамка за пълната електронизация на тръжните процедури, каза още вицепремиерът.

Министърът на околната среда Ивелина Василева и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, които също участваха във форума, заявиха, че подкрепят новата правна рамка и в частност разработването на типова документация за тръжните процедури, разработването на насоки за определяне на критериите за определяне на техническите предложения и въвеждането на електронни търгове. Според тях това ще доведе до избягване на пропуски и грешки и до намаляване на рисковете от забавяне на изпълнението на проектите заради многобройните обжалвания.

Василева и Николова цитираха и драстични случаи на забавяне на финализиране на тръжни процедури между година и половина и повече от две години. Най-често допусканите нарушения по обществените поръчки са неправомерни или дискриминационни критерии за подбор, дискриминационни технически спецификации с посочване на твърде специфични стандарти и включване на субективни показатели в методиката за оценка на офертите.

По данни на Камарата на строителите в България около 80 на сто от строителния пазар през последните години се обуславя от обществените поръчки. От тях около 90% се финансират с европейски средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още