IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маргарита Попова: В доклада на ЕК има балансирани заключения

Много е важно какви хора ще работят в специализирания съд, подчерта министърът на правосъдието

12:33 | 19.02.11 г. 1
Маргарита Попова: В доклада на ЕК има балансирани заключения

В междинния доклад на Европейската комисия за борбата с корупцията има балансирани заключения - както положителни, така и критични, каза министърът на правосъдието Маргарита Попова пред Дарик радио. Според нея трябва да се засили междуведомственото сътрудничество, така че делата да влизат в съда с категорични доказателства.

Според правосъдния министър за първи път е отбелязано, че много институции са споменати поименно и е дадена висока оценка за тяхната работа в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност.

Министърът на правосъдието посочи и защо е необходимо създаването на БОРКОР. Според нея става дума за централно звено на проектен принцип, което ще подпомага цялата администрация със съвети по въпросите на корупцията и организираната престъпност. То ще има анализаторски и експертни функции. БОРКОР се създава с голямата финансова подкрепа на Германия и в неговия състав ще бъдат командировани хора от различни ведомства.

"Премиерът е преценил, че Петко Сертов трябва да работи в новото звено" - така министър Попова отговори на въпроса защо съветник на бившия министър-председател Сергей Станишев е поканен за заместник-директор на новата структура.

„Много е важно какви хора ще работят в специализирания съд", подчерта министърът на правосъдието, коментирайки критиките на опозицията към идеята за създаването на специализиран съд, който да гледа дела, свързани с корупцията по висшите етажи на властта и организираната престъпност. Според Попова създаването на съда ще бъде важна крачка в прилагането на законността в тази област.

Попова защити възможността да се извършват проверки по анонимни сигнали, залегнали в Закона за отнемане на имущество от престъпна дейност. Тя посочи, че това е необходимо, но ще мине много време преди да заработи у нас така, както в други европейски държави. Тя защити и възможността да се конфискува имущество без влязло в сила съдебно решение, което се критикува силно от различни посоки в обществото. Тя опроверга и становището, че този закон е експеримент на ЕС, за да се види как точно ще заработи механизмът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още