IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: Забавянето на влизането на България в Шенген има рушаща сила

Само обединени можем да отговорим на кризите, заяви още българският еврокомисар

10:30 | 14.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Забавянето на влизането на България и Румъния в Шенген има в себе си една много по-рушаща сила, която се отнася за хората, които гледат на ЕС като на съюз, в който всички имаме еднакви права, в който имаме правила, които важат за всички. Това обясни в ефира на bTV българският еврокомисар Мария Габриел, която след броени часове ще положи клетва и ще отговаря за дигитализацията.

Тя е категорична, че това трябва да се покаже „много ясно политически, като знак“. 

Според Мариа Габриел няма причина правилата да не важат за България и за Румъния при положение, че са изпълнение критериите за влизане в Шенген. 

По думите ѝ подобно отношение може да се разглежда като поставяне на страната ни в т.нар. „втора категория“.

„С предизвикателствата можем да се справим само ако дадем единен отговор. Това е българското виждане за силата на Европейския съюз и в Европейския парламент отново беше повторено от председателя Жан-Клод Юнкер – само обединени можем да отговорим на многобройните кризи и предизвикателства“, каза още Мария Габриел.

Тя коментира и изложения от председателя на ЕК „шести сценарий“ за развитието на ЕС, определяйки го като „синтез на дебатите от изминалите месеци, които показват, че петте сценария не успяват до този момент да концентрират ярко изразено мнозинство“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още