IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меглена Кунева: България ще постигне стабилност с промяната в Конституцията

Присъединяването към ЕС нямаше да се случи, ако не беше трудът на много хора и поставянето на членството като обединяваща национална цел, смята вицепремиерът

12:12 | 25.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меглена Кунева: България ще постигне стабилност с промяната в Конституцията

България ще постигне стабилност с промяната в Конституцията и необратимостта на реформите в съдебната система. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и лидер на партия „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

„С промените в Конституцията очаквам стабилност и необратимост на съдебната реформа“, коментира тя. Кунева посочи като добър знак факта, че зад промените застават все повече представители на съдебната власт.

„Аз съм абсолютно за това службите като НСО да не се занимават с ненужни и несвойствени дейности“, коментира вицепремиерът. Меглена Кунева каза, че службата ще е много важна по време на председателството на България на Съвета на Европейския съюз (ЕС) през 2018 г., когато в страната ще има много европейски министерски срещи.

Тя даде за пример, че през 2002 г., когато правосъден министър е бил Антон Станков се е направила крачка към съдебна реформа, а Конституционният съд „преряза съдебната реформа, защото противоречи на конституцията”.

„Така че известна предпазливост и необратимост през конституционни промени на това, което Закона за съдебната власт ще постигне, е добре. Още повече, че няма противоречие в партиите, които подкрепят мнозинството, в съдебната власт, включително и Прокуратурата е зад тези промени. Нека направим крачката”, коментира Кунева.

По повод отбелязването на 10 години от подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС Кунева заяви, че това нямаше да се случи, ако не беше трудът на много хора и поставянето на членството като обединяваща национална цел.

Тя определи датата като празник за България. Кунева припомни, че през 2000 г., когато започват преговорите, страната ни нито е имало дата за членство, нито финансова рамка и определи като победа факта, че България и Румъния успяха да се влеят в голямата вълна на разширяването, съобщава пресслужбата на партията.

Кунева подчерта, че Хърватия, която се присъедини към ЕС миналата година, има по-малко добри условия от страната ни.

По отношение на Шенген вицепремиерът посочи, че страната работи тясно с Румъния. Тя съобщи, че тяхна делегация ще бъде в Берлин другата седмица, а самата тя заминава за Франция, като и на двете места страните ще лобират една за друга.

„В началото на май председателят на НС Цецка Цачева ще бъде на посещение в Бундестага“, посочи Кунева и подчерта, че възлага много надежди за тази визита, тъй като най-голямата съпротива за българското членство в Шенген идва именно от националните парламенти на Германия, Холандия и Финландия.

Кунева беше категорична, че България и Румъния изпълняват плътно ангажиментите си по сигурността като външни граници на ЕС.

По отношение на миграцията вицепремиерът посочи, че трябва да има повече регламентиране на миграцията в ЕС през механизми като синята карта, както и по-сериозен ангажимент на съюза към конфликтните зони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Каква конституция, след като няма държава!Само ни будалкат!Чакат да минат няколко поколения, да сменят населението според настроението и да се яви официалният собственик на Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още