IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Междуселищните превозвачи ще издават билети на деца до 7 г. срещу акт за раждане

Децата от 7 до 10 години ще се легитимират с ученическа карта, предвиждат промени в наредба

11:25 | 29.01.13 г.
Междуселищните превозвачи ще издават билети на деца до 7 г. срещу акт за раждане

Задължителните билети за безплатно пътуване в междуселищния транспорт, които ще се издават на децата до 7-годишна възраст, ще се предоставят от превозвачите срещу копие от акта за раждане.

Това е записано в наредбата за изменение и допълнение на наредбата, с която се регламентира компенсирането на превозвачите заради задължителните отстъпки за пътуване на деца.

Децата от 7 до 10 навършени години ще се легитимират пред превозвачите с ученическа карта и ще ползват отстъпка от 50% от цената на пътуването, записано е още в наредбата.

Билетите, които ще се издават на най-малките пътници, трябва да имат пореден номер и да съдържат наименованието на превозвача, маршрута, номер на мястото на пътника, дата на пътуване и час на тръгване, цената на пътуването без преференциите, както и отстъпката, която му се полага – 100% или 50% от цената, в зависимост от възрастта.

Превозвачите са длъжни да пазят копие от издадените билети на деца за пътуване с отстъпка, с които ще се отчитат пред общините и на базата на които се предвижда да бъдат компенсирани за направените отстъпки от цените за пътувания.

Освен дубликатите на билетите за пътуване на деца с отстъпка, превозвачите могат да предоставят и копие от отчетите на касовия апарат, с който са длъжни да бъдат оборудвани от 1 април.

Общините също ще се отчитат всеки месец за издадените карти за безплатно пътуване на деца, за да им се превеждат средствата, с които се компенсират превозвачите от градския транспорт. Превозвачите от обществения транспорт пък ще си получават компенсациите на базата на извършения от тях пробег.

Въведените от тази година задължителни карти за безплатно пътуване на деца в градския транспорт предизвикаха сериозно напрежение сред родителите. В някои градове за издаването на картите се чакаше на дълги опашки, а родители от Пловдив предложиха да бъде възприета системата в много европейски столици, според която децата пътуват безплатно с билета на придружителя им.

Родители изразиха недоволство и заради документите, необходими за предоставянето въпросните карти. Те се обявиха против изискването на лични данни за издаването на документа за превозване.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обеща да не бъдат глобявани родители, които не са извадили карта за безплатно пътуване на децата до 7-годишна възраст. Тя обясни, че картите са въведени с идеята да гарантират застраховката на детето в случай на инциденти в градския транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още