IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мелницата "Никола Панайотов" в Асеновград се продава за 2,75 млн. евро

Последният одит за 2012 година не показва сериозни финансови заплахи за бъдещето на компанията

08:30 | 20.02.14 г.
<p>
	Снимка: <em>Официален сайт на Мелница &quot;Никола Панайотов&quot;</em></p>

Снимка: Официален сайт на Мелница "Никола Панайотов"

Мелницата „Никола Панайотов“ край Асеновград е обявена за продан на страницата на Business for sale, управлявана от Financial Times. За продажба са обявени напълно оборудваната мелница с капацитет от 6 тона на час, прилежащите земи, силоз и друго оборудване, като очакваната цена е 2,75 млн. евро.

На търг е обявено и действащо оборудване за мелница с капацитет за преработка на два тона зърно на час. Цената му е 225 хил. евро. Оборудването е разположено в сграда, която обаче не е собственост на предприятието, а се ползва под наем. Има обаче възможност новият купувач да придобие и това здание при цена от 100 евро за кв. метър. От обявата обаче не става ясно каква е площта на сградата.

Мелницата „Никола Панайотов“ е създадена още през далечната 1939 година. Тогава нейният капацитет е бил 130 тона на ден, с което бързо се превръща в един от водещите производители на брашно в Пловдивския регион.

Последният финансов отчет на дружеството (за 2012 година), публикуван на сайта на Търговския регистър, показва, че дружеството е приключило с 8 хил. лева печалба след като приходите са били малко над 1,91 млн. лева, а разходите – към 1,9 млн. лева. Счетоводната печалба е 9 хил. лева, а корпоративният данък – в размер на хиляда лева.

Основни клиенти на мелницата са "Нестле", "Престиж 96" и "Захарни заводи" - Горна Оряховица.

Дружеството има задължения от 666 хил. лева, които не могат да бъдат покрити с наличните парични средства (8 хил. лева), установява одитът на предприятието, изготвен през септември миналата година на базата на отчета за дейността през 2012 година.

Тези задължения се покриват регулярно и не представляват заплаха за дружеството.

През 2012 година компанията е ползвала собствени и заемни средства за финансиране на дейността си. Към края на годината банковите кредити са в размер на 434 хил. лева, от които 420 хил. лева са краткосрочните задължения по това перо. Кредитите също са били обслужвани по договореност.

През лятото на 2013 година обаче собствениците на мелницата се оплакаха от липсата на финансов ресурс, заради проблеми с възстановяването на ДДС заради нарушения при техни доставчици.

Месеци по-късно Министерството на финансите призна за сериозни проблеми с източването на данъка в сектора. Една от мерките за решаването му е механизмът за обратното начисляване, който се прилага от тази година при търговията с пшеница, овес, ръж и други зърнени култури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още