IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Най-ранната дата за избор на управител на БНБ е 15 юли*

Кандидатите за гуверньор ще бъдат изслушани една седмица преди тяхното избиране, заяви председателят на бюджетната комисия

14:32 | 23.06.15 г. 1
Менда Стоянова: Най-ранната дата за избор на управител на БНБ е 15 юли*

Най-ранната дата за избор на новия управител на Българската народна банка (БНБ) ще бъде 15 юли, каза председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред журналисти. Тя обясни, че причината за това е, че сегашният управител на централната банка Иван Искров подава оставка от 10 юли, което е и срокът по закон, т.е. НС не може преди това да избере новия управител.

Кандидатите за управител на БНБ ще бъдат изслушани не този четвъртък, а една седмица преди тяхното избиране, уточни още тя.

Така Стоянова промени изказванията си от само няколко часа по-рано днес, когато обяви, че на 10 юли може да има избран нов управител на БНБ, който да встъпи в длъжност още от следващия ден. По-рано този месец Стоянова вече изказа предположения, че 10 юли е „реалистичен срок за избор на нов управител на БНБ“.

„Нямаше проблеми господин Искров да не фиксира дата за подаване на оставката си, в крайна сметка той ще бъде освободен след решение на парламента", каза още председателят на бюджетната комисия по-рано днес.

„Дали е фиксирал дата или не, не дава основание на Народното събрание да го освободи по-рано, всъщност той се опитва да сложи такава граница на НС. Смятам, че това е абсолютно излишно с оглед на процедурата по избор на нов управител и сроковете, така че мисля, че на 10 юли бихме могли да имаме приета от НС оставка на Искров и избран нов управител на БНБ, който да встъпи в длъжност още от следващия ден“, заяви по-рано Стоянова.

Четиримата номинирани кандидати са финансистът Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ и подкрепен от РФ, финансистът Бисер Манолов, издигнат от РБ, ректорът на ВУЗФ Григорий Вазов, номиниран от Патриотичния фронт, и икономистът Виктор Йоцов, който е предложение на АБВ.

По закон новият управител ще избере и подуправителите на БНБ, каза още Стоянова. Политически пазарлъци за професионалното ръководство на БНБ не трябва да има, категорична бе тя.

*Информацията е актуализирана с ново изказване на Менда Стоянова към 17 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mammita
преди 8 години
Е хайде сега, то не бяха заплахи за напляскване и какво ли още не, за да се окаже натиск над Искров да подаде оставката си, сега пак ще го обвиняват, че много рано си я е подал и няма да са избрали още депутатите шеф на БНБ. Ей, само нагли популисти и некадърници управляват тази страна. Никой обаче не сме е да каже, че ако не беше Искров последните 8 години, щяхме да видим масови фалити на банки в цялата система. Да ви припомня, ли 2008 г. когато кризата тресна всички банки майки на чиждите банки в страната и им орязаха финансирането, а? За това скочиха и лихвените проценти по депозитите. Добре, че тогава беше решителната намеса на Искров, за да запази стабилността. КТБ си беше една пълна дупка и пирамида, която нямаше място в нашата банкова система. Добре, че си замина веднъж за винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още