IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Миков: Кабинетът "Близнашки" си надхвърля правомощията

БСП ще следи служебното правителство, заяви лидерът на социалистите

14:32 | 08.08.14 г. 4
Михаил Миков: Кабинетът "Близнашки" си надхвърля правомощията

Новият лидер на БСП Михаил Миков обвини служебното правителство, че си поставя задачи, които далеч надхвърлят конституционните му правомощия.

Той предупреди съпартийците си и че започва кампания за дискредитиране на правителството на Пламен Орешарски. Миков прогнозира, че се цели да бъдат нанесени тежки удари върху БСП по време на предизборната кампания.

„В последните месеци преди разпускано на Народното събрание се наблюдава консолидиране на десницата и използване на всички институционални възможности, най-вече на президента, за атака срещу БСП и нейното участие в управлението на страната“, каза Миков при откриването на заседанието на Националния съвет на партията.

Това е и първият пленум на столетницата, откакто Миков е начело.

Лидерът на БСП обясни, че опитите за дискредитиране на партията му понякога надхвърлят стриктните граници на конституционните правомощия. Според него целта е не само да се неглижира БСП и участието й в управлението, но и да се нанесат тежки удари в рамките на предстоящата предизборна кампания.

„В тази обстановка ясно се очертава опитът за намеса на президента в политическия живот“, каза още Миков.

Според него приоритетите, които си поставя служебният кабинет, очевидно далеч надхвърлят късия конституционен срок на служебния кабинет.

Припомняме, че вчера служебното правителство публикува пет страници с приоритети във всички области на управлението.

По този повод Миков заяви: „Надхвърлят и правомощията, които основно трябва да се свеждат до нормално провеждане на предсрочни парламентарни избори и конституиране на следващо Народно събрание в парламентарната република“.

Той обясни, че ще се създаде работна група, която спешно да започне наблюдение върху това, което се случва в изпълнителната власт по време на служебния кабинет.

БСП ще създаде и група за работа с българите в чужбина по време на кампанията.

Преди заседанието досегашният говорител на партията Ангел Найденов съобщи, че „Коалиция за България“ се преименува на „БСП – лява България“ за предсрочните избори.

Направени са и рокади в Изпълнителното бюро. От него са извадени Емил Костадинов, Борислав Гуцанов и Красимир Янков. В него влиза Захари Георгиев, а говорител на партията става шефът на червената група Атанас Мерджанов.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Учудва ме, че не се коментира въобще речта на президента при представяне на правителството си (главно от негови съветници и ***). Нейсе. Не сме дорадли до там.Както при соца не се коментират неуместни неща, изпуснати в ефира от величие, така и сега си траят уж обективните писачи за твърде амбициозната и подтикваща към реваншизъм реч. Ненапразно на другия ден новият премиер даде на заден ход. А БСП си заслужават да преживеят катарзис. Защото търпяха толкова време безкритично Станишев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Когато не харесваш някого, не значи непременно да се влюбиш в този, с когото са го заместили, особено когато виждаш толкова тенденциозно и партийно настървение при заместването. За всеки случай се постила килим пред БОСТАН. Ще поживеем и ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
Това е най-подходящата позиция за БСП - от която ще могат само да "следят", без да имат възможност да пречат. Да се надяваме, че приближаващите избори ще им я осигурят завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
IQ96
преди 9 години
В последните месеци преди разпускано на Народното събрание се наблюдава консолидиране на десницата и използване на ...."В последните 5 минути се ВИДЯ бетониране на много постове/миниране на следващите управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още