IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на правосъдието е против самоцелно освобождаване на членове на ВСС

Мандати трябва да се прекратяват само при конкретни слабости в работата на магистратите, смята Христо Иванов

13:19 | 19.04.15 г.
Министърът на правосъдието е против самоцелно освобождаване на членове на ВСС

Министърът на правосъдието Христо Иванов се обяви против самоцелно освобождаване на членове на Висшия съдебен съвет. В предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" Иванов заяви, че мандати трябва да се прекратяват само при конкретни слабости в работата на магистратите.

„Много е важно наистина това да се случи като елемент от носене на отговорност за конкретни действия или бездействия, а не да изглежда като смяна. Вместо да говориме за съдържателните промени в Конституцията, които трябва да направиме, които трябва да определят за десетилетия напред начина на работа на съдебната власт, ние се вторачваме в съдбата на 22-ма души и тяхната кариера. Това е абсолютно погрешната теза. Ако ние имаме шанс, както аз вярвам, че с тези предложени промени в Конституцията, да осигуриме едно много по-отговорно и адекватно управление на органите на съдебната власт, наистина там трябва да е фокуса на нашите усилия”, каза министърът.

През седмицата премиерът Бойко Борисов заяви, че сега действащият Висш съдебен съвет не е достатъчно ефективен. Той каза това при представянето на проекта за конституционни промени, с които съдебният кадрови орган да бъде разделен на съдийска и прокурорска квота.

Министър Христо Иванов каза още пред "Хоризонт", че евентуалното разпускане на Висшия съдебен съвет трябва да се случи само след конституционни промени, като инициативата за това не е на министъра, а на депутатите.

По-рано пред БНТ бившият служебен премиер и конституционалист проф. Георги Близнашки коментира, че ако имаме желание съдебната реформа да навлезе в дълбочина, трябва да се отиде и към промени в Конституцията.

„Беше пропиляно ценно време и досега не беше ангажиран Конституционния съд, за да преразгледа прословутото решение от 2003-та за формата на управление. То е принципно погрешно, затваря пътя към една мащабна ревизия, защото каквото и да се пипне препраща към Велико Народно събрание”, каза той.

Разделянето на ВСС на две, трябва да бъде подкрепено, каза още бившият служебен премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още