IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много социални фондове са неефективни, смята Калфин

Финансовите средства за заетост и социално включване трябва да са по-добре насочени, твърди вицепремиерът

13:40 | 24.11.14 г.
Много социални фондове са неефективни, смята Калфин

Има много социални фондове, които не са ефективни и наливането на още пари в програми за социалните групи в риск от бедност вместо решения създава проблеми. Това каза вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин, който беше гост на представянето на доклада "Мониторинг на членството на България в ЕС - 2013-2014". Докладът е направен от български експерти по проект на фондация "Фридрих Еберт" и Форум за европейска политика, предаде БТА.

Вицепремиерът посочи, че парите, които се дават за борба с бедността, не са малко, но те не вадят социалните групи от риск от бедност. „Надали наливането на още пари в тази сфера ще реши проблема, важното е финансовите средства да са по-добре насочени“, посочи Калфин.

По негови думи европейската икономика няма да се втурне в бърз растеж в близките години, той ще бъде мъчителен и бавен и в тази обстановка трябва да се прави социалната политика. Според социалния министър по-важно е България да има собствен национален план за икономически растеж, заетост и социално включване и „да гледаме на европейската политика като възможност и инструмент за решаване на нашите цели“.

Ивайло Калфин обърна внимание, че досега членството на България в ЕС не е попречило на страната ни да се разтвори още повече ножицата в доходите, да се задълбочат социалните неравенства и да се увеличи бедността. Но изтъкна, че за задълбочаването на тези проблеми не ни е виновен ЕС.

“Сега използваме редица механизми на Евросъюза, които ни помагат да се смекчат тези ефекти, но много неща зависят от нас и работата на нашите институции“, каза Калфин. Новата ЕК работи по план за икономическо оживление с бюджет 300 млрд. евро и България е изпратила проекти, които да се финансират от този план, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още