IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилни групи от трудови посредници търсят кадри за бизнеса с нова инициатива

До септември най-голям е бил недостигът на хора в преработващата промишленост и туризма

09:34 | 10.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мобилни групи от трудови посредници търсят кадри за бизнеса, заяви в интервю за БТА директорът на Агенцията по заетостта Драгомир Николов. По думите му специалистите по човешки ресурси отиват на място при крупни работодатели, като носят със себе си профила на безработните лица, регистрирани в бюрата по труда.

Успеваемостта на мобилните групи е между 60-70%. Иновацията се въвежда в цялата страна. 

До септември най-голям е бил недостигът на хора в преработващата промишленост и туризма. Над 3 хил. разрешения са дадени за работници от трети страни, предимно от Украйна, Молдова и Сърбия, като те са били ангажирани в туризма. В други браншове няма искане за работна ръка от трети страни, твърди Николов. Според него Агенцията по заетостта прави всичко възможно да удовлетвори заявките на бизнеса с местни кадри.

От 1 октомври започна пилотен проект - програма "Работа", която се реализира в 14 общини в Северозапада, като стремежът е да бъде осигурено финансиране за нейното прилагане в национален мащаб. Тя е насочена към общини, в които равнището на безработица значително надвишава средните нива и ще продължи догодина. Тази програма осигурява заетост до 12 месеца и заплащане в рамките на минималната работна заплата.

В момента работят осем програми, най-предпочитаната от бизнеса е "Обучения в заетост", за която има над 51 хил. заявки. Резултатите към момента на Агенцията по заетостта са много добри, те се равняват на тези от 2008 г. - 6,5% безработица не е имало оттогава, заключи Николов.

Запитан къде се корени причината за недостига на кадри той казва: „На първо място в образованието. Имаме регистрирани в Бюрата по труда хора, на които правим профили и ги предлагаме на пазара. Там обаче, за съжаление, се търсят други хора“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още