IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Муравей Радев: Димитър Радев е политически неутрална кандидатура за шеф на БНБ

Правителството на Орешарски не пожела или не му позволиха да спаси КТБ, смята бившият финансов министър

10:16 | 28.05.15 г.
Муравей Радев: Димитър Радев е политически неутрална кандидатура за шеф на БНБ

Димитър Радев е много подходяща и политически неутрална кандидатура за нов ръководител на Българската народна банка (БНБ), каза в ефира на bTV бившият финансов министър Муравей Радев. Той припомни, че Димитър Радев е бил негов заместник, а след това е реализирал „бърза кариера“ в Международния валутен фонд (МВФ) и е бил ръководител на мисии, пращан в държави с тежки проблеми. 

Според Муравей Радев доверието в БНБ е „под нулата, което е вредно за финансовото здраве на страната“. Затова и по думите му е било време за смяната на ръководството на институцията.

Бившият финансов министър направи и коментар относно случващото се около КТБ. Според него правителството на Пламен Орешарски е имало възможност да спаси банката, но не го е направило. „Не пожела или не му позволиха – това е големият въпрос“, каза той.

Според него Пламен Орешарски е знаел какво ще се случи, ако не се намеси, и в момента се върви към поредната стъпка в сагата – съдебната, защото не само банката дава на съд цесиите, а и самата КТБ ще бъде съдена „от чужбина“.

"Пирамидата КТБ е ясна, но банката е друго - тя трябваше да се спаси", заяви още Муравей Радев и допълни, че ако тя е била спасена, сега държавата нямаше да плаща 3,6 млрд. лева гарантирани от закона влогове и нямаше да бъдат загубени още 2 млрд. лева негарантирани. 

Според бившия финансов министър подходящ сценарий е било банката да бъде полуодържавена – да се изкупят част от акциите през миналото лято, за което да бъдат платени 700 – 800 млн. лева, които сега да се върнат с лихвите.

Муравей Радев заяви още, че вложителите в КТБ не са се облагодетелствали, защото сега губят всичко – и лихвите, и главниците по преференциалните договори. „Тези хора са жертвите според мен“, допълни той. Според него „преправените“ договори – от преференциални на обикновени условия, ще бъдат отхвърлени от съда и тези вложители ще загубят средствата си.

„Онези, които са се облагодетелствали от КТБ, са тези, които извадиха парите и ги пръснаха, така че сега не се връщат обратно“, допълни Радев и припомни, че банката е раздавала необезпечени кредити, средствата са прехвърляни през няколко фирми. В крайна сметка се оказва, че с тези пари са купени „акции на апетитни предприятия в България“, допълни още Радев.

„Много трудно бихме могли по обратния път в чужбина да си върнем нещо, което вече е загубено“, каза още бившият финансов министър.

За него зад всичко стои Цветан Василев, но няма доказателства в банковите документи, защото „там стоят имената на нечий шофьор или секретарка“. 

Случващото се около КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още