IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ подготвя концепция за увеличаване на противоградовата защита

Налага се да бъдат преместени две ракетни площадки

15:00 | 01.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) подготвя концепция за увеличаване на противоградовата защита. Това съобщи по време на парламентарния контрол агроминистърът Десислава Танева.

Тя гарантира, че няма да бъдат закривани площадки на Агенцията за борба с градушките, която в момента покрива 17 млн. дка обработваеми площи.

„Не само че няма да намаляваме защитените площи, а напротив, в момента се готви концепция за увеличаването им. Целта е да обхванем цялата територия. Когато има такава готовност, ще предоставим концепцията за дебат на земеделските организации“, каза министърът.

Тя поясни, че две площадки ще бъдат преместени. Едната е в село Крумово и е близо до летище. Другата е в Пещера и се налага преместване, тъй като е попаднала в границите на индустриалната зона.

На въпрос от депутати за пускането на пазара на два препарата за растителна защита, чиито активни вещества са неоникотиноиди, Танева обясни, че разрешението не е за пръскане, а само за третиране на семена на царевица и слънчоглед заради появили се вредители.

Контролираното третиране се прави с два препарата и то след редица ограничения, например трябва да се следи да не се замърсяват водите, обясни тя.

Депутатът Георги Гьоков възрази, че препаратите остават в семената и след това отиват в цветовете на растенията. Това пък уврежда пчелите. Той отчете, че препаратите ще се ползват само 4 месеца, но заяви, че те са доказано вредни, а унищожението на флора и фауна няма цена. 

Десислава Танева репликира, че загубите на реколти не са нещо маловажно в условията на спадащи цени вече трета година. Полша, Естония, Германия, Финландия, Румъния и други страни са минали по същата процедура, каза тя.

На въпрос от Дора Янкова за проблеми на картофопроизводителите от Родопите, които не могат да си реализират реколтата, министърът каза, че няма как държавата да субсидира разходи по себестойност. Решението е в организациите на производители. Сега организациите вече са 25, сдружават се, за да стигат пряко до пазара, каза Танева.

От тези 25 организации нито една обаче не е в областта на картофопроизводството, стана ясно от отговора й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още