IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80% от пчелните семейства в Странджа не са преживели зимата

Средно за страната загубата на пчелните семейства е 50 на сто, сочат данните на Съюза на българските пчелари

15:08 | 06.04.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Над 80% от пчелните семейства в Странджа не са преживели зимата

Средно за страната загубата на пчелните семейства е 50%, но в района на Странджа е до 80-85%, сочат данните на Съюза на българските пчелари. Причините за смъртността са болести, неправилно отглеждане на семействата, както и използваните пестициди, обясни Михаил Михайлов, председател на браншовата организация, цитиран от агенция "Фокус". 

Синдромът на празния кошер се наблюдава в целия свят. Освен болестите и пестицидите, вина за изчезването на пчелите имат и генно модифицираните култури, смята още пчеларят. 

“Националната асоциация на майко-производителите, които произвеждат пчелни отводки - малки пчелни семейства – не успяват да балансират загубите, защото през миналата година са констатирани загуби вече от 50% на пчелни семейства в България”, заяви Михаил Михайлов.

Това се отразява негативно върху производството на мед. Има случаи обаче, когато годината е медоносна, и има добив на мед в по-големи количества от по-малък брой пчелни семейства.

През последните години се наблюдава засилен интерес и към националните програми за субсидиране на пчеларите. Броени часове след старта на програмата за тази година, средствата свършиха. Финансирането е по три мерки - за обновяване на пчелни семейства, за борба с вароатозата и за популяризиране на пчелния мед. 

Най-много средства - 5,2 млн. лева, ще бъдат разпределени именно по мярката за обновяване на семействата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 19 rate down comment 0
jefdia
преди 11 години
Години наред ние използваме химикали срещу болестите на пчелите.Как са успели те милиони години да се справят със заобикалящята ги среда а сега изведнъж световен проблем.Естествения размер на пчелната клетка на работната пчела е 4.4 мм,основите които ние ползваме са 5.1мм.Ние не работим с пчелите ,а срещу тях.Акара избира голямата клетка на тертеивото пило.Решението на проблема е рамки без основи където пчелите изграждат килийките според техния стандарт.Темата е обширна и изисква широко обществено разискване,но трябва да се почне отнякъде.Монсанто и другите монополи нама да решат проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 0
comet
преди 11 години
Пестициди, ГМО, ... дори един мобилен телефон да сложите на кошер ще разгони пчелите. Това което се случва при тях е важо да се разбере и доколкото е по силите ни поправи, иначе ни чака ,,, гледайте филма 'Повече от мед'/'More than honey'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Съгласна, но нима всички пчелари са без опит?За зимуването ние толкова се стараем. И понеже меда не е за продан, а за нас, не ползване никакви захари, оставяме им техен мед за зимата.Но принципно съм съгласна, че известен процент може да е и от незнание.Но и пестицидите на птиците се отразяват, камо ли на тия малки същества..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Проблем не са само пестицидите. Проблем идва от това, че у нас бяха вкарани пчели майки от други държави, като например Италия, чието поколение е по-продуктивно и устойчиво към някой заболявания, но в същото време те вкараха *** и вируси, към които нашите пчели нямат устойчивост. Отделно в момента има много пчелари, които имат чудесното желание да гледат пчели, но имат и много малко опит или познания за това как се лекуват и зазимяват кошерите, как се подхранват и кога за последно и колко да вадят мед, и отделно как да предотвратят късно роене на кошера. А именно това роене много често отслабва кошера и той загива през зимата.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Ние като любители пчелари почти не можем да опазим живи пчелите за следващата година. От пет кошера само един остава жив обикновено. Много тъжна история. На съседа от десет, всички празни.И като си помисля, че ЕС продължава да си прави оглушки за тия пусти пестициди. Нали уж властта е избрана от хората и е за хората?Има закон, който постановява, че корпорациите са лица, нали е така от юридическа гледна точка? Тогава, властта яко работи за тях!Ей затова не мога да приема, че големите вериги, магазини, бързи закуски, са в нас интерес. Гонят печалбите само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още