IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 83 млн. лв. ще инвестира топлофикацията в Пловдив за пет години

ЕВН България Топлофикация търси нови клиенти сред бизнеса, предлага охлаждане на цели публични сгради

12:20 | 29.04.15 г. 1
Над 83 млн. лв. ще инвестира топлофикацията в Пловдив за пет години

Малко над 83,1 млн. лева е инвестиционната програма на топлофикационното дружество в Пловдив "ЕВН България Топлофикация" ЕАД, управлявано от EVN България. Това става ясно от бизнес плана на дружеството за 2015 - 2019 година, разгледан днес от членовете на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). За реализиране на инвестиционните намерения ще бъдат ползвани собствени средства.

На база на инвестициите дълготрайните активи ще се увеличат с 18,5% - от 165 млн. лева до 196 млн. лева към края на 2019 година. В новия период дружеството прогнозира намаляване на дългосрочните задължения - от 7,2 млн. лева към 2015 година до 5,6 млн. лева до 2019 година. В същото време обаче ще растат краткотрайните задължения (към доставчици, свързани компании и други) - от 34,4 млн. лева до 37,2 млн. лева.

По време на изслушването в Комисията представителят на компанията Илина Стефанова коментира, че през годините топлинните товари намаляват, което се дължи от една страна на намаляването на потребителите с 16% от 2009 година насам. Повишава се и енергийната ефективност на сградите, а през последните две години зимите са били топли, което също намалява консумацията на топлинна енергия.

"Няма бум на отказите", коментира Стефанова и допълни, че активно се работи за привличане на нови клиенти, което ще намали технологичните разходи. Една от мерките е производството на енергия за охлаждане на цели публични сгради, като към този проект вече има интерес от страна на бизнеса. Дружеството има и първия си голям клиент по този проект - хотел „Тримонциум“, стана ясно от думите на Стефанова.

EVN отбелязва в своята програма, че изпълнението на инвестиционната програма за миналия период (2010 - 2014 година) е 88,2% от заложеното, или почти 155 млн. лева. Неизпълнението е оправдано с ценовите решения на енергийния регулатор в периода 2013 -2014 година, намаляването на нормата на възвръщаемост до 4%, както и с недостига на средства, породен от неплащане на задължения на Националната електрическа компания (НЕК). Неплатените средства от страна на държавната компания са в размер на 30 млн. лева, допълват от дружеството.

Техните очаквания са през 2015 година НЕК да се издължи напълно и да няма допълнително натрупване на междуфирмена задлъжнялост.

В периода 2015 - 2019 година EVN очаква да намали разходите чрез саниране. Инвестиционните мероприятия по мрежата трябва да подобрят енергийната й ефективност с 0,3% към края на периода.

Очакванията са да се повиши производството и на топлоенертия, и на електроенертия.

От дружеството отбелязват и важността на топлофикационния сектор за енергийната система на страната. Те изчисляват, че при производството на 100 гигаватчаса топлинна енергия се произвеждат 40 гигаватчаса електричество, емисиите въглероден диоксид намаляват с 40 хил. тона, а на серен диоксид - с 280 тона. С 20 тона са по-малко и праховите частици, посочва още бизнес планът на компанията.

Заявлението на EVN ще бъде разгледано от КЕВР по време на закрито заседание, насрочено за 11 май.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
Лелее, не ми се мисли за сметките на потребителите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още