IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредбата за топлоенергията изпревари нужните промени в Закона за енергетиката

Премахването на топлинните счетоводители ще освободи пазара на топлинна енергия, убеден е депутатът от БСП Явор Куюмджиев

08:56 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Наредбата за топлоенергията изпревари нужните промени в Закона за енергетиката

Новата наредба за топлоенергията е приета и обнародвана в Държавен вестник преди необходимите промени в Закона за енергетиката, призна депутатът от "Коалиция за България" Явор Куюмджиев в ефира на bTV. Той обаче не смята, че това е сериозен проблем, защото има синхрон между работата по двата документа. 

"В случая решението на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изпревари решението на Народното събрание", обясни депутатът и допълни, че съвсем скоро ще се проведе трето обществено обсъждане на Закона за енергетиката, на което са поканени да участват граждански и неправителствени организации. 

Новата наредба предвижда равномерни плащания на сметките за парно през цялата година, което да намали тежестта на зимните фактури. Тя обаче не е решила основният проблем в сектора - липсата на доверие, допълни още енергийният експерт. 

"Потребителите не вярват, че топлофикациите вярно изчисляват фактурите, а топлофикациите пък не вярват на потребителите си и ги подозират в кражби", смята Куюмджиев. 

Депутатът направи коментар за новата идея на БСП за премахване на топлинните счетоводители. По този начин ще бъде освободен пазара на топлинна енергия, убеден е "червеният" депутат. Куюмджиев обясни, че при липсата на компании за дялово разпределение, самите сгради ще водят преговори директно с топлофикациите. 

"Топлофикациите са склонни да дадат отстъпка и до 25% за лоялните си клиенти", обясни той и призна, че едва ли всички сгради в страната ще могат да постигнат такива отстъпки. Според него обаче с такава идея "ще бъде стимулирано разбирателството между съседите". 

През зимата цената на тока ще бъде с 10% по-ниска, смята още Куюмджиев. По думите му есента е по-топла от миналата година, което също ще е предпоставка за по-ниски сметки. 

"При положение, че потреблението на ток е същото като миналата година, сметките ви ще бъдат с 10% по-евтини, както бе съобщено и от ЧЕЗ", заяви Куюмджиев и допълни, че се очаква тази зима да е по-топла, което също ще допринесе за намаляване на сметките.

Предстои второ четене на Закона за енергетиката, където се предвижда възможността, ако човек получи сметка, която е с 30% по-висока от средно месечната му сметка за шест месеца назад, да възникне право да не я плати, докато съответният доставчик не докаже, че наистина това е потреблението.

За първи път се въвеждат правила за спирането на тока на нелоялните клиенти, каза още той. И поясни, че то не може да бъде използвано като превантивна мярка, а трябва да е крайна, наказателна мярка за тези, които наистина не плащат. "Никой не се опитва да въведе неплащане или мисли за неплащаите. Въпросът е тези, които закъсняват с един ден и имат 1 лв. дълг, да не бъдат наказвани, а да им се даде шанс да се поправят", заключи Куюмджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още