IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неосведомеността - основен проблем при евроизборите

България има огромна нужда от нов Изборен кодекс, но той не бива да бъде претупан, твърди говорителят на Гражданска инициатива за свободни и демократични избори

09:31 | 24.03.14 г.
Неосведомеността - основен проблем при евроизборите

„Основният проблем при евроизборите ще бъде неосведомеността“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air проф. Пламен Георгиев, говорител на Гражданска инициатива за свободни и демократични избори. Според него времето за обучение и информиране на всички 12 000 души, които ще бъдат ангажирани с провеждането на вота по райони, е твърде малко и те няма да бъдат добре запознати с всички промени, направени до момента в Изборния кодекс.

„Спомнете си какъв хаос беше на последните избори. Дори шефовете на комисиите не знаеха какво да правят и как да постъпят в дадена ситуация. А сега има още по-малко време да се обясни всичко, да не говорим за мотивация на гражданите да отидат до урните“, заяви Георгиев.

По думите му България има огромна нужда от нов Изборен кодекс, но той не бива да бъде претупан. „Има прекалено много пробойни, които трябва да се запушат. Самата философия на закона трябва да се промени, защото всъщност е важно не кой и за кого гласува, а как се броят гласовете. Проблемът идва от форсирането на закона“, допълни експертът.

Относно дебатите около състава на ЦИК Георгиев заяви, че въпреки горещия градус на политиканстване, което обсебва редица политически актьори, е избран един добър състав на Комисията, който ще си върши добре работата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още