IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неправителственият сектор у нас е в тежка финансова криза, сочи проучване

България получва най-лоши оценки в сферата на финансовата устойчивост, където се нарежда на 12 място заедно с Казахстан и Албания

15:15 | 02.07.12 г.
Неправителственият сектор у нас е в тежка финансова криза, сочи проучване

Неправителственият сектор в България се намира в тежка финансова криза. Това се отчита в индекса за устойчивост на неправителствените организации за 2011 г., изготвен от  Американската агенция за международно развитие (USAID) в партньорство с Българския център за нестопанско право (БЦНП), предаде БТА.

В него се измерват няколко области - правна среда, организационен капацитет, финансова устойчивост, застъпничество, предоставяне на услуги, инфраструктура и обществен престиж. Той проследява развитието на гражданския сектор в 29 държави от Централна и Източна Европа, както и Азия през последните 15 години.

Страната ни получва най-лоши оценки в сферата на финансовата устойчивост, където се нарежда на 12-то място заедно с Казахстан и Албания. Преди нас остават всички нови страни членки на Европейския съюз, както и Хърватия и Македония.

Индексът показва още, че през 2011 г. се наблюдава влошаване в устойчивостта на на неправителствените организации (НПО)  у нас. Спадът е във всичките й аспекти с изключение на предоставянето на услуги.

Неправителствените организации в България трудно намират финансиране. Несъществено е финансирането по линия на оперативните програми на Европейския съюз, защото повечето средства се насочват към инфраструктурни проекти.

Така вече трета година не се отпускат пари в ОП "Административен капацитет" за институционално развитие на НПО, отчитат изследователите от американската агенция.

Ниски са оценките за страната ни и по критерия организационен капацитет, където България се нарежда на 23 място. Изследването показва, че голям брой НПО не могат да си позволят да поддържат постоянни служители, а ги наемат за конкретни проекти.

Ниско е и нивото на гражданското участие в дейността на неправителствените организации. Само 1,3 % от тях смятат, че влиянието им върху политиките е значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още