IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неспазване на работното време е най-честото нарушение при работа по морето

Не се наемат работници без трудови договори, отчита Инспекцията по труда

11:07 | 29.07.15 г.
Неспазване на работното време е най-честото нарушение при работа по морето

Неспазване на установеното работно време е основното нарушение на трудовото законодателство през настоящия летен сезон. Това отчитат проверките на трудовите инспектори в рамките на кампанията за контрол по спазването на трудовото законодателство по морските курорти във връзка с пика на сезонната заетост.

Липсват сериозни и груби нарушения на трудовото законодателство, които са били характерни през годините от 2003 г. до 2008 г. – преди всичко наемане на работници без трудови договори. Това каза за „Фокус” инж. Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна.

По думите му сериозен проблем е неспазването на установеното работно време, което било нарушение, характерно за последните няколко години. „На този етап няма оплаквания, свързани с работно време от 14-16 часа, каквито е имало през минали години. Сезонът тепърва предстои, проверките продължават”, допълни той.

Очаква се кампанията, свързана с възникване, изменение и прекратяване на трудово правоотношение в сезонните туристически обекти, както и наличие на норми по Закона за здравословни и безопасни условия на труд в тези обекти, да продължи до септември.

От Главна инспекция по труда припомнят, че във Варна, където сезонната заетост увеличава наетите с около 15 хил., и в Добрич, където ръстът им е с 5 хил., ще се разчита най-вече на оптимизиране на контролната дейност.

За целта ще се наблегне на засилени проверки по спазване на разпоредбите, свързани с трудовите правоотношения - по възникването им, работното време, почивките, заплащането на труда. С тяхното неспазване са свързани и най-честите нарушения в хотелиерството, ресторантьорството и търговията, които основно осигуряват работни места за сезонната заетост по морето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още