IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма изкуствено задържане на цената на тока, гарантира Томислав Дончев

Проверката на АДФИ в енергийния сектор още не е приключила, каза вицепремиерът

12:05 | 07.07.15 г.
Няма изкуствено задържане на цената на тока, гарантира Томислав Дончев

Няма изкуствено, предизборно задържане на цената на тока, категоричен беше в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев. Той припомни, че състоянието на енергетиката е много тежко, именно заради изкуствено задържане на цените в последната година.

Вицепремиерът посочи, че половината от дефицита в Националната електрическа компания е тарифен, а останалият недостиг е причинен от проектите „Цанков камък“ и АЕЦ „Белене“.

Проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) относно производителите на електроенергия от възобновяеми източници продължава. Тя беше посочена от управляващите като причина да се отложи решението на регулатора за цената на тока през новия период с един месец.

Целта на анализите на Агенцията е да бъде установено дали направените инвестиционни разходи са реални, защото на тяхната база се изчисляват преференциалните цени за отделните производители.

Ако бъдат установени нарушения, има основание да се иска редуциране на плащанията и за минали, и за бъдещи периоди, смята Дончев и допълни, че решението как ще бъдат санкционирани е на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Вицепремиерът беше категоричен, че не всички инвеститори в бранша са нарушители, но има „няколко категории нарушения“. Част от тях са използването на безвъзмездни средства от европейските програми за изграждане на съоръженията, а след това е искана преференциална цена от КЕВР с презумпцията, че инвестираните средства са собствени.

„Трудно ми е да си представя, че част от нещата, които са се случвали в енергетиката изобщо и в частност във ВЕИ сектора са били без политическа протекция и имаме драстични случаи“, каза още той.

Фондът за енергийна сигурност, в който ще се събират 5% от приходите от продажба на електроенергия от всички производители, цели стабилизацията на енергетиката и подготвя пазара за неговата либерализация, допълни още Дончев. Той допълни, че тогава електроенергията ще струва, колкото струва, а не колкото е посочил някой, и не очаква рязък скок от 1 януари 2016 година.

Вицепремиерът категорично отхвърли обвиненията, че правителството много бързо е откликнало на оплакванията на бизнеса. „Бързата реакция, особено в критична ситуация, е правилно решение“, каза той.

Цената на електроенергията – и за бита, и за бизнеса, е по-висока у нас, отколкото в Гърция, обясни още вицепремиерът. Той припомни, че токът за индустрията се търгува в няколко категории потребители – за малки, средни и големи консуматори и цената му зависи от потреблението.

„Има няколко държави в Европа, в които електроенергията за бизнеса е на по-ниска цена, отколкото в България. Някои от тях са развити държави, като например Швеция“, допълни още Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още