IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма замърсяване на въздуха след взрива в "Терем" в Костенец

Ще има засилен контрол при съхранението на боеприпаси, обеща служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов

18:36 | 08.08.14 г.
Няма замърсяване на въздуха след взрива в "Терем" в Костенец

Няма отчетено замърсяване на въздуха след взрива във военния завод "Терем - Цар Самуил" в Костенец, съобащава Министерстово на околната среда и водите (МОСВ).

От институцията допълват, че екип от експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите – София и от Изпълнителната агенция по околна среда са извършили замервания на четири ключови локации, в района на военния завод. Нито в една от тях не са отчетени превишения в азот-съдържащите характеристики на въздуха.

Проверките са извършени с подвижна лаборатория – газоанализатор, която разглежда 25 показателя на атмосферния въздух.

„Направихме четири замервания на различни локации в района. Първо отчетохме показателите на 300 метра от предприятието, след това тези на площада в село Костенец, както и в началото на селото, където е разположена и най-близката до инцидента жилищна зона. След това направихме проверка и на въздуха пред сградата на общината в Костенец. Мога да обобщя, че в нито едно от тези места няма отчетени параметри различни от обичайните за района.“, обясни Ирена Петкова, директор на РИОСВ - София.

Министерството е в непрекъснат контакт с компетентните органи и ще продължи да информира при наличие на актуална информация, се казва още в съобщението. 

Припомняме, че тази сутрин взрив разтърси военния завод в Костенец. Това е станало при процедура по утулизация на военни припаси. При инцидента пострадаха десетима души, като трима от тях са хоспитализирани, а по сгради в града има нанесени и материални щети. 

В предаването "Лице в лице" на bTV военният министър Велизар Шаламанов коментира, че ще бъде засилен контролът в "Терем" и складовете, където се съхраняват боеприпаси. Прокуратурата е разпоредила независимо следствие, което да изясни какво се е случило в завода. То ще бъде извършено от Министерството на вътрешните работи, а военното министерство ще окаже съдействие. Военният министър е възложил и вътрешна проверка по случая. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още