Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"НИС Петрол" придобива още седем бензиностанции у нас

Дружеството на Газпром вече е собственик на общо 14 бензиностанции на територията на страната след днешното решение на КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиване от страна на „НИС Петрол” ЕООД на нови седем бензиностанции в градовете Смолян, Кърджали, Асеновград, Благоевград и селата Леденик и Паволче, съобщиха от комисията.

Преди месец комисията разреши придобиване от страна на „НИС Петрол” ЕООД на първите седем бензиностанции у нас, намиращи се в различни населени места. Така дружеството на Газпром засега има у нас общо 14 бензиностанции.

Концентрацията ще засегне пазара на продажба на дребно на автомобилни горива в страната. Но от комисията смятат, че купувачът, като новонавлизащ участник, притежава „изключително малък общ пазарен дял“. 

Още по темата

Затова от КЗК посочват, че е малко вероятно групата Газпром да достигне господстващо положение в бъдеще, което значително би увредило ефективната конкуренция на пазара на горива.

Допълнителен аргумент в тази посока е присъствието на няколко големи вериги бензиностанции с утвърдени клиенти и изграден авторитет като търговци, които се конкурират ефективно помежду си.

Никой от опериращите на пазара на горива не е изразил притеснение за негативно засягане на конкурентната среда поради несъщественото пазарно присъствие, което ще притежава НИС Петрол ЕООД след настоящата концентрацията, се казва още в съобщението на КЗК.

„НИС Петрол” ЕООД е новоучредено дружество от групата на Газпром, чиято дейност е свързана с проучване, изследване, производство, съхранение, логистика, търговия на дребно и едро, внос и износ на петрол, втечнен петролен газ и петролни продукти.


Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Доколко много е администрацията