IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"НИС Петрол" придобива още седем бензиностанции у нас

Дружеството на Газпром вече е собственик на общо 14 бензиностанции на територията на страната след днешното решение на КЗК

11:56 | 23.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
"НИС Петрол" придобива още седем бензиностанции у нас

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиване от страна на „НИС Петрол” ЕООД на нови седем бензиностанции в градовете Смолян, Кърджали, Асеновград, Благоевград и селата Леденик и Паволче, съобщиха от комисията.

Преди месец комисията разреши придобиване от страна на „НИС Петрол” ЕООД на първите седем бензиностанции у нас, намиращи се в различни населени места. Така дружеството на Газпром засега има у нас общо 14 бензиностанции.

Концентрацията ще засегне пазара на продажба на дребно на автомобилни горива в страната. Но от комисията смятат, че купувачът, като новонавлизащ участник, притежава „изключително малък общ пазарен дял“. 

Затова от КЗК посочват, че е малко вероятно групата Газпром да достигне господстващо положение в бъдеще, което значително би увредило ефективната конкуренция на пазара на горива.

Допълнителен аргумент в тази посока е присъствието на няколко големи вериги бензиностанции с утвърдени клиенти и изграден авторитет като търговци, които се конкурират ефективно помежду си.

Никой от опериращите на пазара на горива не е изразил притеснение за негативно засягане на конкурентната среда поради несъщественото пазарно присъствие, което ще притежава НИС Петрол ЕООД след настоящата концентрацията, се казва още в съобщението на КЗК.

„НИС Петрол” ЕООД е новоучредено дружество от групата на Газпром, чиято дейност е свързана с проучване, изследване, производство, съхранение, логистика, търговия на дребно и едро, внос и износ на петрол, втечнен петролен газ и петролни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още