IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ отчита намаление на трудовите злополуки за деветмесечието

В някои сектори, в които националната статистика отчита оживление, произшествията на работа са се увеличили

13:01 | 12.10.11 г. 1
НОИ отчита намаление на трудовите злополуки за деветмесечието

Намаление на трудовите злополуки за първите девет месеца на годината отчете Националният осигурителен институт (НОИ).

Данните показват, че до края на септември т. г. са се случили 2 047 злополуки по време на работа срещу 2 233 за същия период на миналата година. Злополуките с фатален край като цяло са намалели до 58 за периода при регистрирани 70 за деветте месеца на миналата година.

При добива на въглища злополуките от началото на годината до края на септември са намалели до 48 от 52 за същия период на 2010 г. Смъртни случаи не са регистрирани.

При добива на метални руди и на неметални суровини злополуките за деветте месеца от началото на годината са 84 при отчетени 90 по същото време на миналата година. Тази година обаче е регистриран един смъртен случай повече.

Въпреки общото намаление на злополуките обаче в някои от производствените сектори се наблюдава ръст на произшествията по време на работа. При производството на хранителни продукти, което според предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) отбелязва растеж през август на месечна база, са регистрирани 67 злополуки към края на септември срещу 62 по същото време на миналата година.

При ремонта и инсталирането на машини и оборудване, където също НСИ отчита оживление през август, са се случили 46 злополуки през първите девет месеца на годината при 40 през миналата година. В икономическия сектор обаче не е регистриран нито един смъртен случай за деветте месеца на годината, докато миналата година е регистрирана една злополука с фатален край.

Увеличават се и злополуките в строителството на сгради при намаление на злополуките в строителството на съоръжения и специализираните строителни дейности. Преди по-малко от месец Главната инспекция по труда (ГИТ) съобщи, че е спряла от експлоатация 75 строителни площадки заради нарушения на инструкциите за безопасност.

Над 10 пъти са се увеличили злополуките в търговията на едро, без търговията на автомобили и мотоциклети, която също се радва на следкризисно оживление през август според данните на националната статистика. Докато в края на септември 2010 г. са отчетени едва 10 произшествия, то тази година те са 121. От тях трудовите злополуки с фатален край са 12.

За деветте месеца на годината се увеличават злополуките при производството на дървен материал, производството на метални изделия, производството на машини и оборудване и други. Намаляват трудовите злополуки в производството на облекло, на химически продукти и други сектори.

Относително стабилен се запазва броят на злополуките по време на работа в държавното управление, издателската дейност, даването под наем и оперативен лизинг и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
varna
преди 12 години
Когато няма труд, как да има трудови злополуки?! Виж, злополуките от пиене, трябва да са се увеличили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още