IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите правила за пенсиониране ще важат за всички категории труд

Вдигането на пенсионната възраст с една година от 2012 г. ще намали дефицита в НОИ с 28 млн. лв.

14:26 | 28.11.11 г. 1
Новите правила за пенсиониране ще важат за всички категории труд

Възрастта за пенсиониране се увеличава с една година от 1 януари 2012 г., като това ще важи и за трите категории труд.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща с представители на бизнеса, на която са били обсъдени допълнителни мерки за стабилизиране на пенсионната система. В срещата не са взели участие двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа", съобщи БТА.

През следващата година 15 хиляди души, работещи в трета категория труд, както и 1800 души от първа и втора категория труд, няма да могат да се пенсионират. В резултат на вдигането на пенсионната възраст се очаква дефицитът в НОИ да бъде намален с 28,4 милиона лева, посочи министърът.

На срещата е договорено още минималната пенсия да се увеличи от 136 лева на 145 лева от 1 юни следващата година като не се предвижда индексиране на останали пенсии.

Министър Младенов цитира данни на Националния статистически институт, според които ефективната възраст за пенсиониране за трета, най-разпространена категория труд, е 61 години за жените и 64,2 години - за мъжете. Възрастта при работещите при първа категория труд става 48 г. за жените и 53 г. за мъжете, а за втора категория - 53 г. за жените и 58 г. за мъжете.

Точковата система за стаж и възраст остава само за първа и втора категория труд, уточни министърът. Той припомни, че правото на пенсия не се погасява по давност, тоест тези които тази година навършват възраст за пенсиониране, ще могат да се пенсионират и през 2012 г., както и през следващите години, независимо от това дали има промени в условията на пенсиониране.

От 2015 г. пенсионната възраст ще се увеличава с по 4 месеца всяка година докато стигне нива от 63 г. за жените и 65 г. за мъжете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
а ако се премахне пенсионирането ше е супер за управниците ше ба4каме дорде умрем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още